De belangrijkste index van Europa

De belangrijkste index van EuropaVergeet de AEX en de CAC40, de DJ Euro Stoxx50 is de graadmeter waar het om draait. Fortis maakt zich grote zorgen over zijn lidmaatschap van de index, waarin bedrijven als Nokia en Total de dienst uitmaken.

De DJ Euro Stoxx50 wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste graadmeter van Europa. In de index zijn de 50 grootste beursfondsen opgenomen uit de eurozone. Fortis maakt zich grote zorgen over zijn lidmaatschap van de index.

Fortis
Fortis wordt per 22 september verwijderd uit de DJ Stoxx50, de graadmeter van de vijftig grootste Europese aandelenfondsen. Reden hiervoor is volgens beheerder Stoxx de grote koersval van de bankverzekeraar. Fortis verloor in anderhalf jaar 70 procent van zijn beurswaarde, tot 22 miljard euro.

Stoxx ziet verder de overname van ABN AMRO, waar Fortis de hoofdprijs voor betaalde, en de gevolgen van de kredietcrisis als reden om Fortis uit de eredivisie van de aandelenfondsen te halen. Fortis staat nog wel in de top 50 van de eurozone.

Dankzij de beslissing van Stoxx komt de koers van Fortis mogelijk onder druk te staan. Er bestaan indexfondsen die zich specifiek richten op de DJ Stoxx50. Geschat wordt dat er fondsen met een gezamenlijke waarde van circa 13 miljard euro bestaan die Fortis nu uit hun portefeuille zullen verwijderen.

DJ Euro Stoxx50
Fortis noteert zogezegd nog wel in de top 50 van de eurozone, dit omdat Britse bedrijven als Shell hierin niet genoteerd staan. De DJ Euro Stoxx50 is een beduidend grotere index, met naar schatting 60 miljard euro aan gekoppelde indexfondsen.

Namens Nederland zijn ING, Unilever, Fortis, Aegon en Philips vertegenwoordigd in de index. Het grootste bedrijf in de index is het Franse oliebedrijf Total.

Naar nationaliteit hebben de Franse aandelen (onder meer Total, AXA en BNP Paribas) de grootste weging, gevolgd door Duitsland (Siemens, Daimler AG), Spanje (Telefonica, Santander), Italië, Nederland, Finland (Nokia) en ten slotte Luxemburg (Arcelor Mittal).

Lees ook:“Fortis wordt overgenomen”
Lees ook:Hoe één bank zich aan de kredietcrisis onttrok
Lees ook:Jeroen van der Veer eindelijk weer de best verdienende
Lees ook:ING neemt ABN AMRO van Fortis over (update)
Lees ook:AEX net in het rood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.