Lehman Brothers zoekt oplossing

Lehman Brothers zoekt oplossingDe zakenbank verloor gisteren ruim 40 procent in wat 'The Lehman jitters' genoemd werd. Lehman zoekt met spoed een oplossing. Een overname door bijvoorbeeld Barclays wordt genoemd, een nationalisatie zoals bij Freddie en Fannie lijkt niet aan de orde.

Lehman Brothers verloor in een hectische beurssessie gisteren 40 procent. De zakenbank kon Amerikaanse beleggers donderdag niet overtuigen, nadat het woensdag een recordverlies moest aankondigen. Dit weekend zou er echter een oplossing komen, zo ging het gerucht.

Woensdag
Woensdag kondigde Lehman aan dat het een recordverlies gaat lijden in het derde kwartaal. De zakenbank verwacht een verlies van 3,9 miljard dollar. Het zal enkele activa gaan verkopen teneinde de balans op orde te krijgen. Klanten zouden massaal hun rekeningen opzeggen, uit angst voor een faillissement. Lehman verloor de helft van zijn beurswaarde.

Donderdag
Gisteren zakte de koers van Lehman nog eens 40 procent in. Ratingbureaus Moody's en Standard en Poor's melden dat de verkoop van enkele activa echter niet genoeg zal zijn om een ratingverlaging te voorkomen.

Het strategisch plan van Lehman, dat bestaat uit het opknippen van het bedrijf in een 'goede' en een 'slechte' bank, werd niet goed ontvangen. Lehman verloor verder in Korea Development Bank een belangrijke overnamekandidaat, de Koreanen zouden vorige week vrijdag 6 miljard dollar hebben geboden voor een belang van 25 procent.

Tunnel
Halverwege de handelsdag leek het einde van de tunnel voor Lehman echter in zicht. Het is met de  Amerikaanse overheid in gesprek over een aantal opties, waaronder een volledige verkoop. Een nationalisatie, zoals bij Freddie Mac en Fannie Mae, lijkt voorlopig echter niet aan de orde.

Scenario
Het meest waarschijnlijke scenario voor Lehman is een overname door een branchegenoot. Bank of America, Goldman Sachs en Barclays worden genoemd als mogelijke overnamekandidaten. Barclays heeft, na de mislukte overname van ABN AMRO, volgens analisten nog wat geld in kas.

www.deaandeelhouder.nl

Lees ook:Forse bonus voor top Lehman Brothers
Lees ook:‘Obligatiehouders Lehman voor 110 miljard schip in’
Lees ook:Lehman, Merrill, AIG, Barclays, Bank of America, ECB, FED, olie, Aegon en Fortis
Lees ook:Zwarte zondag in Amerika
Lees ook:AIG wil Lehman/Freddie/Fannie scenario voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.