Het simpele reddingsplan van Bush en Paulson

De Amerikaanse overheid gaat in totaal mogelijk 700 miljard dollar ter beschikking stellen om de rommel in het financiële systeem op te ruimen. Het plan werkt verrassend gemakkelijk.

“I think we're there,” zei Henry Paulson zondagavond laat tegen een journalist. Na een week onderhandelen met bankiers en politici lijkt de Amerikaanse minister van Financiën dan eindelijk zijn zin te krijgen.

Vandaag stemt het Congres en woensdag buigt de Senaat zich over het plan, dat de overheid in totaal 700 miljard dollar kan kosten. Mocht de Senaat de wet accorderen, dan Paulson meteen beschikken over 250 miljard dollar. De president kan op ieder gewenst moment nog eens 100 miljard dollar hieraan toevoegen. Voor de overige 350 miljard dollar moet Paulson opnieuw naar Capitol Hill.

Het reddingsplan
Het reddingsplan is verrassend simpel, zo blijkt uit een analyse van The Wall Street Journal.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën huurt financiële experts in, deze zullen de kredietmarkt proberen los te trekken door onverkoopbare beleggingen van noodlijdende banken over te nemen. Banken mogen hun schulden aanbieden, waarna deze experts een keuze zullen maken op basis van prijs. Hierna worden de beleggingen door deze experts beheerd.

Het is de bedoeling om de beleggingen uiteindelijk weer in de markt te zetten. De Amerikaanse belastingbetaler hoopt dat er een mooie winst op kan worden gemaakt.

www.deaandeelhouder.nl

Lees ook:Overheid VS wil autosector steunen
Lees ook:Bush en Paulson hebben een plan
Lees ook:Doorbraak bij Democraten voor reddingsplan
Lees ook:Geen gouden handdruk voor topmannen Freddie en Fannie
Lees ook:Economisch steunplan Obama mogelijk vandaag goedgekeurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.