‘Nederland wilde 4 miljard niet betalen in zaak Fortis’

Nederland wilde 4 miljard niet betalen in zaak FortisVolgens een advocatenkantoor dat namens aandeelhouders een rechtszaak wil aanspannen tegen Fortis zou de nationalisatie van Fortis Nederland 'op 1 A4-tje beschreven staan'.

Advocatenkantoor Modrikamen heeft naar eigen zeggen 'een schuldbekentenis' in handen gekregen van een tweetal bestuurders van Fortis. Beetje bij beetje wordt nu duidelijk wat zich in de nacht van de nationalisatie van Fortis Nederland heeft afgespeeld.

Bos en Balkenende
In de nacht van donderdag 2 oktober op vrijdag 3 oktober zaten Balkenende en Bos te onderhandelen met de Belgen over de nationalisatie van Fortis Nederland en het bijbehorende ABN AMRO. In het weekend voorafgaand besloten de Benelux-landen al om 49 procent van Fortis in handen te nemen, teneinde het omvallen van de bank tegen te gaan.

Druk
Eerder werd al duidelijk dat vooral minister van Financiën Wouter Bos de Belgen erg onder druk heeft gezet tijdens de onderhandelingen. Bos was op de hoogte van de problemen bij Dexia, een belangrijke financierder van de Belgische overheid, en hield de Belgische premier voor dat hij de draagkracht niet had om zowel Dexia als Fortis in zijn geheel te nationaliseren.

Schuldbekentenis
Nu komt het advocatenkantoor Modrikamen, dat optreedt namens gedupeerde aandeelhouders van Fortis, met een nieuw stukje van de puzzel. Volgens het kantoor hebben een tweetal bestuurders van Fortis die betrokken waren bij de onderhandelingen in antwoord op schriftelijke vragen hiermee eigenlijk 'schuld bekend'.

4 miljard
Nederland wilde persé het Nederlandse deel van Fortis nationaliseren, teneinde de eigen bankensector niet te laten ploffen. Hiervoor heeft Bos zelfs gedreigd de 4 miljard euro, die Nederland het weekend daarvoor had beloofd in de gezamenlijke participatie van 49 procent, niet te betalen. Fortis Nederland zou dan maar onder curatele worden gesteld.

A4
“Het is vooral schokkend te moeten constateren dat de hele transactie waarbij de Nederlandse activa van Fortis voor 16,7 miljard euro werd overgenomen door de Nederlandse staat, slechts op één A4-tje beschreven staat. Zonder de waarde van de verschillende onderdelen, zonder specificaties”, aldus advocaat Laurent Arnauts. “De waarde van Fortis Nederland is in feite veel hoger”.

Beslissingen
Fortis zou na de nationalisatie verder volledig buitenspel zijn gezet door Nederland en België. Iedere beslissing werd door de overheden genomen, zonder consult van de Fortis-directie.

Eis
Modrikamen eist dat de verkoop van Fortis België aan de Belgische Staat, en zodoende het doorverkopen aan BNP Paribas wordt opgeschort. De Fransen betalen volgens de advocaten veel te weinig voor Fortis, wat nadelig is voor aandeelhouders.

De verkoop zou verder op basis van de financiën niet gerechtvaardigd zijn. “Op vrijdag 3 oktober 2008 nam Fortis immers 16,7 miljard euro in ontvangst, afkomstig van de verkoop van haar Nederlandse activa. Daarnaast werd haar ook nog zo’n 52 miljard euro aan funding terugbetaald door de Nederlandse monetaire instellingen.”

Kanttekening hierbij is wel dat gedurende het weekend van nationalisatie grote zakelijke massaal wegliepen, waardoor de liquiditeit van Fortis in rap tempo afnam.

Lees -hier- alles over Fortis, bonussen en nationalisaties.

Lees ook:Verkoop Fortis aan BNP Paribas op losse schroeven
Lees ook:Kinderachtige Telegraaf gooit met modder naar Belgen
Lees ook:Vergoeding Fortis maximaal 8,96 euro per aandeel
Lees ook:Verkoop Fortis-ABN AMRO aan Deutsche Bank op lange baan
Lees ook:Wat houdt aandeelhouder Fortis over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.