Belgische Staat wil versnelde verkoop deel Fortis

Strubbelingen in de rechtbank en bij koper BNP Paribas leiden tot lichte paniek bij Belgische overheid.

De Belgische Staat wil in ieder geval een deel van Fortis Bank zeer snel overdoen aan BNP Paribas. Nu er gerechtelijke en politieke problemen zijn gerezen bij de afhandeling van de verkoop van het genationaliseerde Fortis, wil de regering-Leterme snel zijn slag slaan.

BNP Paribas dreigt zich uit angst voor een juridisch steekspel van jaren terug te trekken uit de koop. De Franse bank zegde vandaag zijn aandeelhoudersvergadering, waarin over de aankoop gestemd zou worden, af. BNP wil garanties voor een probleemloze overname, garanties die de regering niet kan geven.

Oplossing
Een alternatief scenario is de verkoop van een gedeelte van Fortis Bank aan BNP Paribas. Middels de verkoop van 49,9 procent aan BNP voorkomt België dat het de liquiditeitsfunctie van BNP Paribas over moet nemen. Deze 49,9 procent van Fortis Bank is door de rechterlijke uitspraak van vrijdag niet geblokkeerd.

In hoger beroep heeft de Belgische rechter vrijdagavond bepaald dat de raad van bestuur van Fortis buiten het boekje is gegaan door onderdelen te verkopen en hierbij geen toestemming te vragen aan de aandeelhouders. Als gevolg van de uitspraak mogen aandeelhouders zich nu alsnog uitspreken over de verkoop.

Beren op de weg
Nieuwe problemen reizen echter in de politiek. Er werd gisteren een parlementaire onderzoekscommissie ingesteld, die onderzoek gaat doen naar de rol van Leterme in het proces. Hij zou zijn macht hebben misbruikt.

Lees ook:BNP Paribas schrapt BAVA dankzij Fortis
Lees ook:Verkoop Fortis aan BNP Paribas op losse schroeven
Lees ook:Fortis: aandeelhoudersvergadering voor nationalisatie onnodig
Lees ook:Fortis deal Belgie wordt herzien
Lees ook:Leterme nuanceert BNP-Fortis deal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.