AEX fors onderuit op Hemelvaart

Arcelor Mittal moet winst na 1 dag al weer prijsgeven

Arcelor Mittal moet winst na 1 dag al weer prijsgeven

Beleggers waren onaangenaam verrast over de uitspraken van ratingbureau Standard & Poor’s over het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de macrocijfers in Amerika licht stegen, is er nog altijd sprake van forse teruggang.

Als gevolg van Hemelvaart was er vandaag weinig drukte op Beursplein 5. De handelaren die wel actief waren, waren somber gestemd. Vooral de uitspraken van Standard & Poor’s over de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk zetten aan tot voorzichtigheid. De AEX sloot uiteindelijk op 259,02 punten, een verlies van 2,73 procent. De AMX wist de schade te beperken tot 1,63 procent.

Stijgers en dalers

Arcelor Mittal ging met 8,4 procent flink onderuit. Hiermee moest het fonds de winst van gisteren weer gedeeltelijk prijsgeven. Logica, TomTom, Mediq en SNS Reaal zagen allen hun fondswaarde met meer dan 4 procent dalen. Ondanks het stevige verlies vandaag waren er ook enkele fondsen die profiteerden, Nutreco won zelfs 2,4 procent. Ahold steegt 0,9 procent en Boskalis 0,5 procent. De rij van vier werd gesloten door Aalberts Industries met 0,4 procent.

Minister Bos voorziet extra hulp ABN Amro

Ondanks dat Gerrit Zalm gisteren op de vingers werd getikt door minister Wouter Bos, moest de bewindsman gisteren aan de Tweede Kamer toegeven dat extra hulp aan de bank vermoedelijk onvermijdelijk is. Wanneer er hulp moet worden verstrekt en om welk bedrag het dan gaat, is nog onduidelijk.

Verenigd Koninkrijk kraakt in zijn voegen

Waar ratingbureau Standard & Poor’s aanvankelijk nog een neutrale waardering gaf aan het Verenigd Koninkrijk, is dit inmiddels verworden tot een negatieve. De triple-A rating wordt nog wel intact gehouden. Reden voor een verlaging van de verwachtingen is dat, zelfs als Londen nieuwe fiscale maatregelen neemt, de schuldenlast van het land het Bruto Binnenlands Product (BBP) wellicht inhaalt rond 2013.

Macrocijfers Amerika verbeteren licht

De leading indicators in Amerika zijn over april met 1 procent gestegen. De recessie zal minder heftig worden en in de tweede helft van 2009 kan volgens de Conference Board zelfs sprake zijn van een kleine groei. De Philadelphia Fed-index is over mei gestegen naar -22,6 punten. In de maand april stond de index op 24,4 punten. Hoewel er volgens producenten uit de regio Philadelphia nog altijd sprake is van krimp, is het tempo hiervan wel verlaagd. In de week eindigend op 16 mei daalde het aantal eerste steunaanvragen met 12.000 stuks tot 631.000. De verwachting was dat dit er 7.000 zouden zijn.

Rond de klok van half zes noteerde de toonaangevende Dow Jones-index op 8.272 punten, een verlies van 1,8 procent. De S&P lag er met 1,9 procent in de min iets slechter voor en de Nasdaq deed het met -2,2 procent zelfs het slechtst.

Lees ook:NIBC verder in de problemen
Lees ook:Amsterdamse beurs op licht verlies bij opening
Lees ook:Bodem huizenprijzen VS en GB mogelijk in zicht
Lees ook:IJsland wil diplomatieke rel Icesave oplossen
Lees ook:AEX opent licht lager op rustige handelsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.