Damrak sluit met verlies na winstnemingen

De AEX deed vandaag voor het eerst in bijna twee weken een stap terug. Vandaag bleek dat Nederlandse ondernemers pessimistisch zijn over de toestand van de economie. Daarnaast kwamen er verdeelde macrocijfers uit de VS. Het consumentenvertrouwen nam af, maar de huizenprijzen vertoonden tekenen van herstel.

De AEX sloot vandaag voor het eerst in twaalf dagen met verlies. De index verloor 1,4 procent en sloot op 274,24 punten. De AMX sloot 1,11 procent lager op 383,54 punten. Reden voor de hapering vandaag waren winstnemingen en de onverwachts sterke afname van het consumentenvertrouwen in de VS. Daarnaast bleek vanochtend uit cijfers van het CBS dat Nederlandse ondernemers pessimistisch zijn over de economie. De AEX opende vandaag licht boven het slot van gisteren. Aan het begin van de middaghandel was index echter al in de rode cijfers weggezonken. De AEX leek weer boven Jan te komen nadat Wall Street niet zo laag opende als eerst werd verwacht nadat bleek dat Amerikaanse huizenprijzen waren hersteld. Een uur later volgden echter de tegenvallende cijfers van de Conference Board over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Daardoor zakte de AEX, in navolging van Wall Street, verder weg.

Nederlandse ondernemers nog steeds somber over economie

Ondernemers in de industrie waren in juli vrijwel even somber als een maand eerder. Het producentenvertrouwen kwam uit op -14,8, tegen -15,0 in juni. Hoewel de stemming na het dieptepunt in februari dit jaar geleidelijk verbeterde, is deze nog altijd zeer negatief, aldus het CBS . Daarnaast was het aantal ondernemers dat aangaf dat de waarde van de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden is afgenomen was nog steeds groter dan het aantal dat een toename zag. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) liep terug, van 101,4 in juni naar 98,4 in juli. Verder benutte de industrie  in juli 76 procent van haar productiecapaciteit. Dit is een fractie meer dan in april dit jaar, toen de bezettingsgraad op ruim 74 procent bleef steken.

Ook de ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn pessimistisch. Per saldo verwacht 25 procent van hen een lagere omzet te behalen in de komende drie maanden. Hoewel dit saldo iets minder negatief is dan dat in juni, is het aantal ondernemers dat een afname van de toekomstige omzet verwacht nog altijd veel groter dan het aantal dat een toename voorziet. Daarnaast liep het percentage zakelijke dienstverleners dat belemmeringen ondervond bij de zakelijke activiteiten als gevolg van onvoldoende vraag op van 38 in april naar 47 in juli.

Kwartaalcijfers Ahold beneden verwachtingen

In het tweede kwartaal van 2009 heeft Ahold een netto-omzet gerealiseerd van 6,4 miljard euro, een stijging van 11,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, of 3,9 procent wanneer het valuta-effect niet wordt meegerekend. Analisten hadden een omzet verwacht van 6,55 miljard euro. In Europa realiseerde Albert Heijn een omzetgroei van 7,8 procent tot 2,2 miljard euro. In de Verenigde Staten presteerden Stop & Shop en Giant-Landover opnieuw beter. Giant-Carlisle investeerde voortvarend in prijs en promotie.

Fikse winststijging bij Deutsche Bank

In het tweede kwartaal van 2009 boekte Deutsche Bank een nettowinst die maar liefst 68 procent hoger uitkwam dan in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 1,1 miljard euro en  bij een omzet van net geen 8 miljard euro. De winst werd vooral gestuwd door goede prestaties bij investment banking. Hoewel er volgens de bestuursvoorzitter van de bank een stabilisatie heeft plaatsgevonden in de bancaire sector, wilde hij geen verwachtingen afgeven voor het tweede half jaar.

Winst McGraw-Hill keldert met bijna een kwart

McGraw-Hill, eigenaar van onder andere Standard & Poor’s, zag de winst in het tweede kwartaal met 23 procent onderuit gaan tot 164 miljoen dollar. De omzet zakte met 12 procent in tot net geen 1,5 miljard dollar. De winst was door analisten lager ingeschat, maar de omzet juist iets hoger. Volgens de aanbieder van informatiediensten werd de teruggang met name veroorzaakt door eenmalige posten naar aanleiding van de verkoop van Vista Research en het ontslag van 550 medewerkers.

US Steel boekt weer verlies

US Steel heeft in het tweede kwartaal van 2009 een verlies geleden van 392 miljoen dollar. Vorig jaar in dezelfde periode werd er nog 668 miljoen dollar winst geboekt. Ten opzichte van het vorige kwartaal werd wel een lichte verbetering gerealiseerd. De omzet nam van 6,7 miljard dollar met bijna 70 procent af tot 2,1 miljard dollar. Ook voor komend kwartaal rekent het staalbedrijf op verlies.

Licht herstel huizenprijzen VS

De S&P Case-Shiller index voor de huizenprijzen in 20 grootste Amerikaanse stedelijke regio’s is in mei met 17,1 procent afgenomen op jaarbasis. Op maandbasis was er in mei echter sprake van een stijging van de huizenprijzen van 0,5 procent. Daarnaast zijn de huizenprijzen in de 10 grootste stedelijke regio’s afgenomen met 16,8 procent op jaarbasis. In de 10 grootse stedelijke regio’s stegen daarentegen de huizenprijzen met 0,4 procent.

Consumentenvertrouwen neemt verder af

De consumer confidence index (consumentenvertrouwen) is in juli gedaald van 49,3 naar 46,6 punten. Dit is de tweede maand op rij dat er sprake is van een daling. Economen hadden gerekend op een lichtere daling. Zowel de verwachtingsindex als die van de huidige situatie namen af.

Stijgers en dalers

Nette winst voor Kardan Grootste stijger vandaag was Kardan met 5,3 procent. KPN won 2,08 procent. Corio en VastNed Retail sloten respectievelijk 1,28 en 1,11 procent hoger. Wavin zag het aandeel met een bescheiden 0,95 procent stijgen.
Van der Moolen bleef ook vandaag verder wegzakken. Het aandeel verloor 5,84 procent. Financials deden het vandaag ook slecht. Aegon verloor 4,77 procent. Qurius (geen financial) sloot 4,69 procent lager. ING zag het aandeel met 4,57 procent afnemen. InnoConcepts verloor 4,48 procent.

Wall Street

Rond de klok van zes staat de Dow Jones op een verlies van 0,87 procent. De S&P verliest met 1,05 procent iets meer. De Nasdaq  staat 0,80 procent onder het slot van maandag.

Lees ook:Damrak wint na hogere opening Amerikaanse beurzen
Lees ook:Amsterdamse beurs licht hoger van start
Lees ook:Damrak start nieuwe week goed
Lees ook:Damrak sluit week met winst af
Lees ook:Geen stap terug voor Damrak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.