Damrak wint na hogere opening Amerikaanse beurzen

Het Damrak was tot ver in de middag in de rode cijfers. Het sentiment op de beurs was vandaag negatief vanwege de weinig hoopgevende macrocijfers uit Nederland en Duitsland.

Daarnaast waren mensen in afwachting van de opening van de beurzen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse beurzen openden met winst door de stijging van het consumentenvertrouwen. Dat de huizenprijzen verder zijn gedaald, bleek van weinig invloed te zijn. Door de stijgende Amerikaanse beurzen sloot de AEX met een winst van 1,06 procent op 263,43 punten. De AMX eindige met een nipte winst van 0,09 procent op 263,43 punten.

Splitsing Essent

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft haar goedkeuring gegeven aan het splitsingsplan van energiebedrijf Essent. Essent zal nu worden opgesplitst in een productie- en leveringsbedrijf en een netwerkbedrijf.

Macrocijfers

Nederlandse industrie pessimistisch, zakelijke dienstverlening iets gunstiger gesteld

Ondernemers in de industrie waren in mei even pessimistisch als een maand eerder . Het producentenvertrouwen is met -17,3 nagenoeg onveranderd gebleven. In de voorgaande twee maanden was het vertrouwen van producenten iets opgekrabbeld, aldus het CBS .
Daarnaast nam de waarde van de orders in de afgelopen drie maanden nam verder af. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) daalde van 102,0 in april tot 100,7 in mei.

De zakelijke dienstverleners waren in mei iets minder somber gestemd dan in april, zo blijkt uit cijfers van het CBS . Het aantal ondernemers dat een afname van de omzet verwachtte was nog wel een stuk groter dan het aantal dat een toename voorzag. Per saldo verwachtte 22 procent van de zakelijke dienstverleners een lagere omzet te boeken in de komende drie maanden, tegen 27 procent in april. Dit was het laagste niveau sinds het begin van de tijdreeks in 1992.

Duitsland

Het Duitse Bruto Binnenlands Product (BBP) is over het eerste kwartaal van 2009 met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008, zo blijkt uit de definitieve cijfers die vandaag werden gepubliceerd. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kelderde de economie 6,9 procent. Daarnaast zal het consumentenvertrouwen over juni gelijk blijven ten opzichte van de maan mei.

Verenigde Staten

De consumentenvertrouwen index in de Verenigde Staten is in mei gestegen naar 54,9 . In april stond de index nog op 40,8. Dat meldt de Conference Board vandaag. Daarnaast is de verwachtingsindex ook gestegen van 51,0 in april naar 72,3 in mei.

De Amerikaanse S&P/CaseShiller index, die de prijsontwikkeling van huizen in 20 Amerikaanse steden meet, werd vanmiddag om 15.00 uur gepresenteerd. Over de maand maart daalde de huizenprijs 2,2 procent op maandbasis, op jaarbasis bedroeg de daling zelfs 18,7 procent. Over het gehele eerste kwartaal van 2009 werd een daling van 19,1 procent gemeten.

‘Olieprijs zal stijgen naar 150 dollar’

De Saudische minister van Olie, Ali al-Naimi, verwacht dat binnen twee tot drie jaar de olieprijs weer op een niveau van 150 dollar zal staan. Momenteel is de olieprijs laag, maar naar mate de economie zich weer herstelt, zal de olieprijs snel toenemen.

Stijgers en Dalers

Grootste stijger was vandaag Smit Internationaal met 2,9 procent. Op de tweede plaats kwam bouwbedrijf Heijmans 2,3 procent, gevolgd door Ahold, Binck Bank en TnT met respectievelijk 2,2, 2,1 en 2,1 procent.

ASMI was vandaag veruit de grootste daler met 2,5 procent. Mediq verloor 1,8 procent, gevolgd door Wessanen, SNS-Reaal en Boskalis met respectievelijk 1,7, 1,7 en 1,5 procent.

Wall Street

Rond de klok van kwart voor zes staat de Dow Jones index op 8451 punten, een winst van ongeveer 2,1. S&P 500 staat op eenzelfde winst. De NASDAQ staat daarentegen zelfs op een winst van 3 procentpunten.

Lees ook:Damrak sluit met verlies na winstnemingen
Lees ook:Damrak gaat met verlies het weekend in
Lees ook:Beurs van Amsterdam opent licht lager
Lees ook:Verslechterd sentiment Amerikaanse consumenten drukt AEX in het rood
Lees ook:Eindelijk weer groen op Beursplein 5 dat domineert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.