AEX op winst na meevallende kwartaalcijfers Europese financials

Het Damrak sloot vandaag met een goede winst nadat de meevallende kwartaalcijfers van Commerzbank en Aviva Europese beurzen omhoog jaagden. Daarnaast heeft Unilever een net tweede kwartaal achter de rug. Delta Lloyd gaat mogelijk naar de beurs en de inflatie in Nederland is op het laagste niveau sinds 1987.

De AEX heeft vandaag de hoogste slotstand van het jaar bereikt. De index won 1,01 procent en sloot op 288,11 punten. De Midkap kwam 0,67 procent hoger uit op 418,48 punten. De nette winst van de AEX is te wijten aan het positief sentiment dat vanochtend ontstond op alle Europese beurzen na de meevallende kwartaalcijfers van het Duitse Commerzbank en het Britse Aviva. Samen met de onverwacht sterk gestegen Duitse industrieorders leek een hoge eindstand in het verschiet te liggen. Als klap op de vuurpijl werd om half drie bekend dat de Amerikaanse eerste steunaanvragen minder erg waren dan werd verwacht. Niet veel later stond de AEX op een winst van 5 punten. Door winstnemingen zakte de campingrally echter in, en raakte de AEX wat van de winst kwijt.
Unilever boekt autonome omzetgroei van ruim 4 procent

Vanochtend voorbeurs heeft Unilever de cijfers over het tweede kwartaal en het gehele eerste halfjaar bekendgemaakt. In het tweede kwartaal boekte de onderneming een volumegroei van 2,0 procent en namen de onderliggende verkopen toe met 4,1 procent. Brutowinstmarge vóór RDI’s  gingen 0,6 procentpunt omlaag (inclusief 0,3 procentpunt margeverwatering door desinvesteringen). In het eerste half jaar boekte Unilever een volumegroei van 0,2 procent en namen de onderliggende verkopen toe met 4,4 procent.
“Hoewel de omstandigheden in veel markten lastig blijven, vind ik het bemoedigend dat de volumegroei terug is in alle regio’s en het merendeel van onze landen en categorieën. Meer merken hebben hun marktaandeel verbeterd door sterke innovaties, meer toegevoegde waarde voor de consument, verhoogde marketingondersteuning en betere uitvoering. We blijven ons richten op herstel van de volumegroei, waarbij we tegelijkertijd onze marges en kasstroom over het gehele jaar beschermen,” aldus CEO Paul Polman.


Goed eerste halfjaar voor Smit International

Havenbedrijf Smit International heeft eveneens voorbeurs de cijfers over het eerste halfjaar van 2009 bekendgemaakt. In deze periode werd er een nettowinst geboekt van 51,9 miljoen euro, 9 procent hoger dan een jaar geleden. Wel dient opgemerkt te worden dat in deze cijfers een bedrag van 10 miljoen euro is inbegrepen die het bedrijf ontving voor de berging van het olieplatform Thunderhorse. De omzet zakte in het eerste halfjaar ten opzichte van die van een jaar geleden licht in met 10 miljoen euro tot 307 miljoen. Het operationeel resultaat steeg met 12 procent tot bijna 55 miljoen euro. Van de verschillende divisies van Smit presteerde de Terminal-divisie erg goed. Mindere prestaties werden geboekt door Harbour Towage en Transport & Heavy Lift. Wel werden er positiefe resultaten geboekt op het gebied van lange termijncontracten binnen de transportactiviteiten.
Verdubbeling winst Delta Lloyd, beursgang op handen

Delta Lloyd heeft een goede eerste helft van het jaar achter de rug. Het resultaat voor belastingen werd ruim verdubbeld naar 379 miljoen euro (2008: € 147 miljoen) en het nettoresultaat steeg fors van 151 miljoen naar 227 miljoen euro. Oorzaak van het winstherstel zijn volgens Delta Lloyd de focus op marge, kosten en goed risicomanagement.
CEO Niek Hoek zei in de toelichting dat “Delta Lloyd Groep laat zien dat we doen wat we beloven. Met een toename van ons resultaat en de sterke kapitaalspositie bewijzen wij dat onze prudente aanpak loont. Wij hebben onze beleggingsportefeuille goed ingedekt tegen de risico’s in de financiële markten en profiteren van de kansen die de huidige ontwikkelingen bieden. Onze sterke positie stelt ons in staat een eigen koers te varen in de discussie over de vernieuwing van de financiële wereld.”
Daarnaast krijgt Delta Lloyd mogelijk een beursnotering. Het Britse Aviva, dat vanochtend eveneens met cijfers kwam, wil een minderheid van haar belang (92%) in Delta Lloyd verkopen middels een beursgang. Het zou dan gaan om tenminste 25 procent van het belang dat Aviva houdt, zodat een meerderheidsbelang wordt behouden. Aviva presteerde in de eerste helft van 2009 beter dan analisten hadden verwacht, maar zag de winst wel teruglopen.

Laagste inflatie sinds 1987

De inflatie is in juli 2009 op 0,2 procent uitgekomen. Dat is de laagste inflatie sinds december 1987. In juni was de inflatie nog 1,4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS . Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was er zelfs sprake van deflatie van een tiende procent. Daarnaast is de inflatie in de eurozone gedaald tot -0,6 procent.
Rentebesluit BoE en ECB

De Bank of England (BoE) heeft vanmiddag bekendgemaakt dat de rente ongewijzigd blijft op 1 procent. Daarnaast pompt de BoE nog eens 50 miljard pond extra in de economie door middel van kwantitatieve versoepeling.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om het renteniveau ongewijzigd te laten. Daarmee blijft de belangrijkste rente van de ECB op 1 procent. In een toelichting op het rentebesluit gaf ECB-president Jean-Claude Trichet aan dat de economie van de eurozone in 2009 zwak zal blijven. Rekening houdend met verdere verslechtering van de arbeidsmarkt zal er vanaf begin 2010 sprake zijn van stabilisatie, gevolgd door geleidelijk herstel van de economie in de loop van het jaar. Daarnaast zei Trichet te verwachten dat inflatie op korte termijn negatief zal blijven. Op midden-lange en lange termijn verwacht de bankpresident echter dat de inflatie onder, maar dichtbij de 2 procent zal blijven.
Steunaanvragen VS meer gedaald dan verwacht

In de Verenigde Staten zijn de eerste steunaanvragen voor de week eindigend op 1 augustus met 38.000 gedaald tot 550.000. Analisten hadden een daling tot 580.000 aanvragen verwacht.

Kwartaalcijfers Cisco

Cisco Systems heeft gisteren nabeurs de kwartaalcijfers bekendgemaakt. Cisco boekte in het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar 2008-2009  1,1 miljard dollar winst tegenover 2 miljard dollar een jaar eerder. De omzet zakte met bijna een vijfde tot 8,5 miljard dollar.

Stijgers en dalers

Grootste stijger vandaag was Kas Bank met 17,75 procent. SNS reaal won 9,76 procent, gevolgd door AMG met 6,76 procent. Prologis European Properties en Unilever, dat de kwartaalcijfers bekend maakte, wonnen respectievelijk 5,33 en 5,26 procent.
TKH Group droegtvandaag een niet al te zware rode lantaarn met een verlies van 2,53 procent. Pharming verloor 2,39 procent. Uitzender USG en ASMI verloren respectievelijk 1,87 en 1,80 procent. Unit 4 sloot 1,62 procent lager.


Wall Street

Rond de klok van 6 staat de Dow Jones op een verlies van 0,33 procent. De S&P noteert -0,60 procent. De Nasdaq verliest 0,89 procent.

Lees ook:Amsterdamse beurs vlak van start
Lees ook:Amsterdamse beurs start donderdag licht hoger
Lees ook:Woekerpolis en Verliespolis maken winst op schikking
Lees ook:Delta Lloyd betaalt 300 miljoen wegens woekerpolis (update)
Lees ook:Bos: iedereen moet schikken in woekerpolis (update)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.