Damrak levert in

De AEX heeft een slechte dag achter de rug met een verlies van meer dan 1,5 procent. Vandaag werd duidelijk dat het CPB minder pessimistisch is geworden over de economische vooruitzichten voor 2010. Daarnaast volgden vandaag nog de laatste druppels van de regen van kwartaal- en halfjaarcijfers. Verder bleek dat een overname van Van der Moolen onwaarschijnlijk is.

Het was vandaag een slechte dag voor het Damrak. De AEX leverde 1,54 procent in een sloot op 284,17 punten. De AMX verloor iets minder – 1,04 procent – en kwam uit op 418,33 punten. De AEX begon vandaag nog met een lichte winst. De index zakte echter al snel steeds verder weg, wat verder werd versterkt door sterk oplopende verliezen in de ochtendhandel op de beurs van New York. Tekenend vandaag was de tragische aftocht van het eens in aanzien staande effectenbedrijf Van der Moolen. Vandaag werd de handel van het in doodstrijd verkerende Van der Moolen hervat. Het aandeel verloor 71,59 procent. Daarnaast was het sentiment op beursplein 5 überhaupt bedrukt. De regen van kwartaalcijfers is achter de rug, macrocijfers wijzen op onzekerheid en beurzen zijn wereldwijd afgelopen weken sterk gestegen – te sterk volgens velen.
CPB ziet verbetering Nederlandse economie

Het Centraal Planbureau (CPB) is minder pessimistisch over de vooruitzichten van de Nederlandse economie. Dat melden diverse media op basis van vertrouwelijke voorspellingen van het CPB die worden gebruikt voor de begroting in 2010. Het CPB beschrijft de toestand van de Nederlandse economie nog steeds als onverminderd slecht. In tegenstelling tot eerdere voorspellingen is er echter op een aantal terreinen sprake van verbetering. Zo zou de werkloosheid in 2010 een stuk lager uitkomen dan eerder werd aangenomen. In juni voorspelde het CPB nog een werkloosheid van 9,5 procent in 2010, maar volgens de laatste verwachting zou de werkloosheid volgend jaar uitkomen op 8 procent.

Tegen zessen heeft het CPB de verbeterde voorspellingen grotendeels bevestigd.

Crucell dringt verlies terug in tweede kwartaal

Vandaag werden her en der nog kwartaalcijfers bekendgemaakt. Crucell heeft in het tweede kwartaal van 2009 een verlies van 1,8 miljoen euro geleden, een stuk lager dan een jaar geleden toen het verlies nog. Het verlies was echter door analisten niet ingecalculeerd; zij rekenden op een winst van enkele miljoenen euro’s. Het verlies is volgens Crucell te wijten aan hogere belastingbetalingen en valuta-effecten. De omzet nam toe tot 78,7 miljoen euro, wat ondermeer te danken valt aan de sterk toegenomen verkoop van kindervaccincocktail Quinvaxem. Voor het lopende jaar herhaalde Crucell zijn verwachtingen, wat betekent dat het bedrijf rekent op een omzetgroei van 20 procent bij ongewijzigde wisselkoersen. De operationele winst dient aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van vorig jaar en er zal sprake zijn van een solide kasstroom.
Imtech blijft groeien ondanks recessie

Bij Imtech lijkt de recessie geen voet aan de grond te krijgen. In het afgelopen half jaar zag de technisch dienstverlener de orderportefeuille met 11 procent toenemen tot 4,8 miljard euro. De omzet nam toe met 15 procent tot boven de 2 miljard euro en de EBITA steeg met bijna een kwart. De nettowinst nam toe met 12 procent en bedroeg 51,5 miljoen euro waarmee de onderneming licht beter presteerde dan de analisten hadden verwacht. De in februari 2009 gegeven vooruitzichten voor het jaar 2009 worden onverkort gehandhaafd. Naar de huidige inzichten verwacht de Raad van Bestuur voor het hele jaar 2009 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities.

Omzet Hunter Douglas keldert met bijna een derde

De omzet van Hunter Douglas, wereldmarktleider op het gebied van raambekleding en producent van bouwproducten, is met 28 procent gedaald, tot 1.128 miljoen dollar. Vorig jaar was dit, in de eerste helft van het jaar, nog 1.569 miljoen dollar. De nettowinst bedroeg 5,2 miljoen dollar, in dezelfde periode een jaar eerder boekte het bedrijf nog een winst van 38,2 miljoen dollar. Volgens een woordvoerder van Hunter Douglas blijft de consumentenvraag zwak, terwijl de financiële crisis afneemt. De producent zal zich aanpassen aan de huidige omzetniveaus en de moeilijke economische omstandigheden.

Van Lanschot op verlies in eerste halfjaar 2009

Over het eerste halfjaar van 2009 heeft Van Lanschot een brutoresultaat van 38,9 miljoen euro geboekt. Dit resulteerde in een nettoverlies van 46,3 miljoen euro. Oorzaken van het verlies waren volgens de bank versnelde afschrijvingen van IT-kosten en hogere toevoeging van de kredietvoorziening. Wel merkte Van Lanschot een fors herstel van de opbrengsten in het tweede kwartaal op.  Gezien de onzekerheid omtrent de ontwikkelingen in het tweede halfjaar van 2009 doet Van Lanschot echter geen uitspraak over de verwachte resultaten voor het jaar 2009 als geheel.
Weinig hoop op overname Van der Moolen

Gisteren werd bekend dat Van der Moolen uitstel van betaling moest aanvragen. De komende tijd moet duidelijk worden wat er met de onderneming gaat gebeuren, maar volgens een artikel in het FD is de kans op een overname klein. Partijen als All Options, IMC en Optiver blijken weinig interesse te hebben voor Van der Moolen.

Stijgers en dalers

Winnaar na nette kwartaalcijfers: Imtech Imtech, dat weinig lijkt te merken van de recessie, was winnaar op het Damrak vandaag. Het aandeel won 8,02 procent. Hunter Douglas sloot 6,38 procent hoger, ondanks slechtere resultaten afgelopen kwartaal. CSM zag het aandeel met 6,02 procent stijgen. Beter Bed en Eriks wonnen respectievelijk 2,23 en 1,86 procent.
Niet geheel onverwacht was Van der Moolen vandaag de hekkensluiter. Het effectenbedrijf in nood verloor 71,59 procent. AMG bevond zich in de schaduw van het verlies van Van der Moolen met een daling van 12,93 procent. AEGON en SNS Reaal verloren respectievelijk 7,11 en 7,06 procent. Kardan sloot 5,92 procent lager.


Wall Street

Vandaag waren er geen belangrijke kwartaal- of macrocijfers. Los daarvan – Wall Street staat tegen zessen op stevige verliezen. De Dow Jones noteert -1,14 procent, terwijl de S&P 500 1,34 procent wegzakt. De Nasdaq staat 1,41 procent in het rood.

Lees ook:AEX zet correctie van maandag door
Lees ook:Amsterdamse beurs licht hoger van start
Lees ook:Amsterdamse beurs sluit verdeeld
Lees ook:Crucell heeft mogelijk middel tegen AIDS
Lees ook:Amsterdam sluit net boven 300 punten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.