AEX sluit alsnog hoger

De AEX is op de valreep met winst gesloten nadat de index een uur voor sluit inzakte als gevolg van de onverwachte stijging van de olievoorraden. Neelie Kroes liet vandaag weten dat ABN en Fortis het ABN-onderdeel HBU mogelijk toch niet hoeven te verkopen. Verder wacht Wall Street op de uitspraken van Bernanke tijdens het rentebesluit.

De AEX is vandaag uiteindelijk toch nog met winst gesloten. Na een licht hogere opening stond de index al snel op een winst van rond de 2 punten. Op een aantal dipjes na leek de AEX de winst vast te houden. Om half vijf bleek echter dat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht te zijn toegenomen. Daarop schoot de AEX voor korte tijd onder het slot van dinsdag. Uiteindelijk werkte de index zich op eigen kracht terug naar een nipte winst van 0,20 procent op 313,36 punten. De AMX ging ook mee in het eindspurt van de AEX. De AMX sloot op 481,10 punten, een winst van 0,17 procent.

`HBU hoeft niet te worden verkocht`

ABN Amro en Fortis mogen ook een Fortis-onderdeel verkopen in plaats van ABN-dochter Hollandsche Bank Unie (HBU). Dat heeft een woordvoerder van euro-commisaris voor mededinging Neelie Kroes laten weten. De genationaliseerde combinatie van ABN en Fortis moest van de Europese Commissie HBU en enkele andere onderdelen van ABN van de hand doen voordat de fusie met Fortis het groene licht zou krijgen. Daar lijkt nu echter verandering in te zijn gekomen.

Air France-KLM iets positiever over toekomst

Air France-KLM denkt tegen het einde van het jaar een lichte verbetering van de omzet te kunnen realiseren. Dit betekent echter niet dat de luchtvaartmaatschappij er weer in zal slagen om de niveaus van 2008 te benaderen, zo staat te lezen in de Franse krant Les Echos. Mogelijk is een terugkeer naar deze niveaus pas mogelijk in 2012. Dit betekent dat Air France-KLM efficienter zal moeten werken om zo de kosten terug te dringen. Dat er een terugkeer naar winst aankomt, daarvan is bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon overtuigd. Wanneer dit precies zal zijn, is alleen ook voor hem onduidelijk.

`Groot-Brittannie dwarsboomt hervormingen financiele sector`

Groot-Brittannië houdt strengere regels voor de financiële sector tegen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück gezegd in een interview met het tijdschrift Stern. “Er is duidelijk een lobby in Londen die op alle mogelijke manieren zijn concurrentie voorsprong wil proberen te behouden.” Volgens Steinbrück heeft Groot-Brittannië “in het bijzonder problemen met het reguleren van hedgefondsen.”
Het Britse ministerie van Financiën heeft in een reactie op de uitspraken van Steinbrück de BBC laten weten dat het geen regelgeving tegen houdt. “De Britse regering heeft de internationale pogingen om een einde te maken aan de risicovolle bonuscultuur geleid,” aldus een woordvoerder van het ministerie. Volgens de woordvoerder zijn de Britse plannen voor clawback en vertraagde uitbetaling van bonussen de blauwdruk geworden voor internationale hervormingen.
Macrocijfers eurozone

De industriële orders in de eurozone zijn in juli 2,6 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. In juni waren de orders 4 procent gestegen. De stijging in juli is sterker dan verwacht. Vergeleken met juli 2008 zijn de orders in juli echter 24,3 procent gedaald.
De samengestelde inkoopmanagersindex in de eurozone (PMI) is in september gestegen van 50,4 tot 50,8 punten. De samengestelde PMI voor Duitsland kwam in september uit op 52,2 punten. Dit is licht lager dan de verwachtingen. In augustus stond de index op 54,0 punten. Verder steeg de Franse PMI van 51,3 tot 53,9 punten, de hoogste stand in 18 maanden tijd.

Wall Street

Beleggers zijn momenteel in afwachting van de toelichting op het rentebesluit van de Fed later op de dag. De Fed zal naar verwachting de rente onveranderd laten. Desondanks zullen beleggers de uitspraken van de Fed nauwkeurig onder de loep nemen om te achterhalen wanneer de Fed van plan is de rente te gaan verhogen. Tegen de klok van zes staat de Dow Jones op een beperkt verlies van 0,06 procent. De S&P doet het niet noemenswaardig slechter met een roodstand van 0,15 procent. De Nasdaq staat met 0,06 procent een haar boven het slot van gisteren.


Stijgers en dalers

Winnaar: Innoconcepts Grootste stijger vandaag wass InnoConcepts met plus 5,37 procent. Aalberts won 4,99 procent en BAM steeg 3,51 procent. Wavin en Mediq sloten respectievelijk 3,18 en 3,14 procent hoger.

VastNed Offices droeg vandaag de rode lantaarn. De koers zakte met 4,47 procent. Kardan verloor 3,31 procent. De verliezen van nummers drie, vier en vijf liggen dicht bijelkaar: 2,15 procent voor TomTom, en 2,12 procent voor zowel Oce als Unit 4 Agresso.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Lees ook:AEX net in het rood
Lees ook:Leterme nuanceert BNP-Fortis deal
Lees ook:Damrak sluit week met winst af
Lees ook:AEX blijft rond de 250 punten bewegen
Lees ook:Beursplein 5 geholpen door winsten op Wall Street

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.