Amsterdamse beleggers geschrokken van Amerikaanse cijfers

De Amerikaanse inkoopmanagersindex daalde flink waardoor er sprake was van afnemende activiteit. Beleggers schrokken flink van het nieuws. Super de Boer had meer informatie voorafgaand aan het bod van Jumbo moeten geven en Akzo Nobel kreeg weer een kartelboete opgelegd.

De groene borden op Beursplein vijf moesten vanmiddag na de publicatie van de Chicago FED inkoopmanagersindex worden ingeruild voor rode. De index schoot flink omlaag en noteert inmiddels weer onder de 50 punten, wat duidt op een afnemende activiteit. Beleggers waren hiervan danig geschrokken en dit had zijn beslag op de mondiale beurzen. Meevallende Duitse werkloosheidscijfers konden hier niets aan veranderen. Uiteindelijk sloot de AEX op 311,35 punten, een verlies van een kwart procent. De AMX eindigde op een stand van 475,42 punten, eveneens een verlies van een kwart procent. Aan het einde van de handelsdag werd nog een stuk van het verlies goedgemaakt, schijnbaar waren beleggers weer enigszins van de schrik bekomen.

Stijgers en dalers

Ondanks rode cijfers op Beursplein 5, toch een aantal fondsen op winst. kabelaar Draka won 3,9 procent, vastgoedfonds ProLogis 3,8 procent en ING 3,1 procent. ASMI eindigde op een winst van 2,5 procent en buizenfabrikant Wavin kon 2,3 procent aan beurswaarde bijschrijven.

Bij de dalers ging TomTom aan kop. De navigatiespecialist verloor 2,4 procent. Ook electronicagigant Philips had een moeilijke dag en zag zijn beurswaarde met 2,1 procent afnemen. AMG, Eurocommercial Properties en Smit International verloren allen 1,7 procent.

Lees ook:Philips zet Amsterdamse beurs hoger
Lees ook:Beursplein 5 in navolging van Wall Street hoger
Lees ook:Amsterdamse beurs toch op verlies
Lees ook:Amerika drukt sentiment op Beursplein 5
Lees ook:Damrak ondanks lage volumes wel in de plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.