Tien beleggingstips voor beginners

Warren Buffet, door velen geroemd als de beste belegger van de wereld, houdt zich aan een aantal vuistregels. Zo blijft hij bijvoorbeeld altijd weg van technologie. 10 beleggingstips voor beginners, waar ook gevorderde beleggers hun voordeel mee kunnen doen.

1. Koop laag, verkoop hoog 
Menig belegger trapt wel eens in de val van te duur te kopen of te goedkoop te verkopen. Als een aandeel of fonds je bevalt, gun jezelf wat bedenkingstijd en koop met limieten. Langs de andere kant: verkoop ook niet bij de eerste koersopstoot. Laat je aandelen voor je werken.

2. Incasseer je verliezen
Durf verkopen als het verlies op een aandeel te hoog oploopt. Veel beleggers blijven verhangen aan die aandelen omdat ze hopen hun verliezen te recupereren en kopen zelfs bij om de gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Zo kan je jaren met een non-performer in je portefeuille blijven zitten.

3. Denk op lange termijn
Of om het met de woorden van Warren Buffett te zeggen: "koop nooit een aandeel waarmee je niet tevreden zou zijn moest de beurs de volgende 10 jaar sluiten."

4. Verkopen is even belangrijk als kopen
Veel beleggers investeren veel tijd in de koopbeslissing, maar denken amper na over het verkopen van hun aandelen. Volg je aandelen op, en verkoop wanneer je geen potentieel meer ziet.

5. Herinvesteer je dividenden
Onderschat de kracht van geherinvesteerde dividenden niet. Op de lange termijn maken ze zeker het verschil.

6. Leg al je eieren niet in één mand
Diversifieer, diversifieer en diversifieer. Door te investeren in verschillende sectoren en landen beperk je het risico van je portefeuille. Wie momenteel voor de volle 100% in bankaandelen zit, weet wel waarom.

7. Beleg in wat je kent
Als je niet begrijpt hoe een bepaald financieel instrument werkt, dan is het waarschijnlijk niet zo'n goed idee om erin te beleggen.

8. Durf tegen de stroom in te gaan
Mensen en zeker beleggers vertonen de gewoonte om de groep te volgen. Dat is niet noodzakelijk verkeerd, maar je eigen oordeel moet centraal staan bij je beslissingen. Ruik je onraad, durf dan tegen de stroom in te gaan.

9. Laat je niet meeslepen
Bijvoorbeeld door beleggerseuforie. Of het nu gaat om aandelen, vastgoed of grondstoffen, geen enkele belegging stijgt voor altijd. Maar ook door je emoties: "sometimes you have to kill your darlings", word dus niet verliefd op je aandelen en blijf objectief.

10. Denk twee keer na
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Vandaar de oude beurswijsheid: "there's no such thing as a free lunch." Gratis bestaat niet.

Bron: Netto.be

Lees ook:Beleg in stripboeken
Lees ook:AFM waarschuwt voor oplichting met aandelen
Lees ook:AIG wil Lehman/Freddie/Fannie scenario voorkomen
Lees ook:Top 15 aandelen van ABN AMRO
Lees ook:Fortis wil diamanten verkopen

3 reacties op “Tien beleggingstips voor beginners

 1. Iron Condor

  Zeer informatieve website, dit heeft mij zeer geholpen

    /   Beantwoorden  / 
 2. Aandelen kopen

  Aardig artikel met leuke quotes. Ook leuk, van de week hoorde ik de beleggingsquote / grap van Youp van ‘t Hek weer eens langskomen: “ik verdien een aardige boterham. Ik verdien zelfs zoveel boterhammen, dat ik een deel zou kunnen beleggen.”

    /   Beantwoorden  / 
 3. Beginner

  Uitstekende tips! Veel beginnende beleggers gaan als een kip zonder kop aan de slag met beleggen. Zonde! Als ik er een tip aan mag toevoegen: laat je niet leiden door emoties.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.