125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak?

Stevenen we af op een mondiale crisis?Op 2 januari dit jaar reageerde de beleggerswereld geschokt op het doorbreken van de magische grens van 100 dollar per vat ruwe olie. Afgelopen week werd de nieuwe mijlpaal, 125 dollar per vat, weliswaar negatief ontvangen, een nieuwe grote schok bleef echter uit. Desondanks is de vraag, of we door de snelle stijging van de olieprijs afstevenen op een mondiale crisis, gerechtvaardigd.

De exceptionele stijging van de olieprijs heeft twee traditionele oorzaken. Een verhoogde vraag en een verlaagd aanbod. Enerzijds vragen opkomende economieën zoals China (dat de afgelopen 20 jaar tot drie keer meer is gaan gebruiken) steeds meer olie, anderzijds zijn er grote problemen in bijvoorbeeld Nigeria, waar rebellen de uitvoer van olie door Shell onlangs nog lam wisten te leggen.

Deze trends zijn echter sinds tijden zichtbaar. Shell heeft al decennia problemen in Nigeria, de op 4 na grootste olieproducent van de wereld, China is sinds midden jaren '80 in opkomst. Wat analisten zorgen baart echter, zijn een aantal zaken die gezamenlijk tot een crisis kunnen leiden. Diezelfde analisten voorzien dan ook dat de olieprijs binnen twee jaar zal stijgen naar 150-200 dollar per vat. In 2015, zo is de consensus, zou de prijs rond de 300 dollar schommelen.

Autoloze zondag, utopie of realiteit?

In een serie zal ik ingaan op deze zogenoemde 'samenloop van omstandigheden', waardoor een oliecrisis van de grond zou kunnen komen. Tevens zal ik verhalen over het sentiment onder beleggers en ondernemers en een vergelijking maken met de twee voorgaande oliecrises, van 1973 en 1979. Stevenen we af op nieuwe 'autoloze zondagen' of kan de Amerikaan met gerust hart beginnen aan 'driving season', waarin grote SUV's eindeloos over Route 66 rijden?

Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (slot)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)
Lees ook:Olie wordt nooit meer goedkoper
Lees ook:Olieprijs schiet omhoog na voorspelling IEA
Lees ook:Toekomstige vraag naar olie verkeerd ingeschat

Eén reactie op “125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak?

  1. david meier

    Je presenteert 2 oorzaken waardoor de olieprijs stijgt: de toenemende vraag (oa china) en de problemen aan aanbodzijde (problemen in nigeria). Ik zou vraag en aanbod als 1 oorzaak bestempelen en een belagrijke tweede oorzaak toevoegen, namelijk de dalende dollarkoers. Zodra de dollar weer aan kracht wint, zul je zien dat de olieprijs stijgt. Overigens is de zwakke dollar ook de reden dat wij in europa niet veel last ondervinden van de stijgende olieprijs (in combi met de hoge accijns)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.