De keerzijde van beleggen in emerging markets (1)

Opkomende markten, een verstandige keuze?Wie de afgelopen jaren niet verder keek dan de beursvloeren in het Westen begreep weinig van beleggen. Dat wilden, veelal zelfbenoemde, beleggingsgoeroes in elk geval doen geloven. Maar is beleggen in emerging markets wel zo zaligmakend?

Tot voor kort was beleggen in emerging markets een garantie voor torenhoge rendementen. De wereldeconomie groeide fors waardoor de vraag naar grondstoffen enorm toenam. Landen die over grote voorraaden beschikten konden deze tegen mooie prijzen aan de man brengen. Het gevolg was een significante groei van de eigen economie.

In the picture

Natuurlijk bleef deze economische groei niet onopgemerkt. Beurshandelaren uit het Westen hadden al snel door dat er in deze landen goed geld te verdienen viel. Binnen korte tijd introduceerden zij een groot aantal beleggingsproducten door middel waarvan ook de huis-tuin en keuken-belegger kon profiteren van de situatie. 

Waar de horde loopt

Geldmachine?De pioneers in het beleggen in opkomende markten hebben gedurende een paar jaar zeer mooie rendmenten weten te realiseren. Deze rendementen, die luidkeels werden gecommuniceerd, zetten vele andere beleggers weer aan om ook hun goede geld te steken in deze geldmachines. Maar zoals vaak, wanneer de massa komt, is het vaak snel einde oefening.

Wat zijn nu die emerging markets en hoe kon het misgaan zal ik in de volgende blog uiteenzetten

 

 

Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (2)
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (3)
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (4)
Lees ook:2009: groei in emerging markets zal sterk vertragen
Lees ook:Wereldeconomie remt af als gevolg van kredietcrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.