De keerzijde van beleggen in emerging markets (2)

De BRIC uitgelichtWie de afgelopen jaren niet verder keek dan de beursvloeren in het Westen begreep weinig van beleggen. Dat wilden, veelal zelfbenoemde, beleggingsgoeroes in elk geval doen geloven. Maar is beleggen in emerging markets wel zo zaligmakend?

Hoe de interesse van beleggers voor emerging markets is ontstaan, heb ik in mijn vorige blog reeds aangestipt. In deze blog meer aandacht voor het begrip 'emerging market' en de risico's die u loopt door er in te beleggen.

 

Het begrip emerging market 

Emerging markets, in het Nederlands vaak aangeduid als opkomende markten, kunnen het best worden omschreven als 'snel groeiende economieen waarbij de groei niet in een vloeiende lijn verloopt. Vaak staat het binnenlandse financiele apparaat nog in de kinderschoenen waardoor de groei (groten)deels moet worden gefinancierd door het buitenland. Tot slot zijn de economieen van de opkomende markten vaak eenzijdig, dat wil zeggen gericht op een beperkt aantal sectoren.'

Risico

De uitleg van het begrip emerging market stipt direct de risico's aan. Allereerst is er geen vloeiende  groeilijn te ontdekken. Dit maakte het 'timen' voor een belegger lastig. Wanneer een belegger echter met een langetermijn visie belegt dan is dit overkomelijk.

Het tweede risico is gelegen in de fase waarin het financiele systeem zich bevindt. Dit biedt veel onzekerheden en maakt direct beleggen in dergelijke landen onaantrekkelijk en soms zelfs vrijwel onmogelijk. Vaak moeten beleggers  uitwijken naar financiele producten van grote aanbieders met alle bijkomende kosten en veelal tegenvallende rendementen.

Het laatste risico is gelegen in de eenzijdige economie van opkomende markten. Wanneer een land van slechts een sector, bijvoorbeeld grondstofwinning, afhankelijk is dan ontstaat er een sterke hefboomwerking. Wanneer de sector goed presteert dan werkt dit sterk door in de economische groei van het land, maar wanneer de prestaties van de sector tegenvallen dan komt de nationale economie direct in de problemen.

In de praktijk 

De Russische economie is voor ongeveer een derde afhankelijk van energiewinning (olie en gas). Met een olieprijs van meer dan 100 dollar profiteteren de energiemaatschappijen nadrukkelijk. Als de prijs morgen  inzakt dat komt de Russische economie  alleen wel direct onder grote druk te staan.

In mijn volgende blog enkele tips die een belegger helpen een juiste keuze te maken wanneer hij in opkomende markten wil beleggen

Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (3)
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (1)
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (4)
Lees ook:2009: groei in emerging markets zal sterk vertragen
Lees ook:AT Kearny komt met retail top 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.