Pensioenen Shell onder druk

De kredietcrisis heeft ook gevolgen voor de pensioenen van werknemers van Shell. Het pensioenfonds van de oliereus is in problemen gekomen dankzij slechte beleggingen, en zag de dekkingsgraad onder de wettelijk verplichte 105 zakken.

Dekking
Ieder Nederlands pensioenfonds is verplicht 105 procent van zijn in de toekomst uit te keren kapitaal te bezitten. Dankzij de kredietcrisis, en de scherpe daling van de aandelenmarkten, zijn veel pensioenfondsen onder deze magische grens beland. De helft van de 10 grootste fondsen had eind november een dekkingsgraad van 85 tot 95 procent.

Shell
Het pensioenfonds van Shell noteerde begin 2008 nog een dekkingsgraad van 160 procent, deze is volgens een brief aan het personeel, waar BNR de hand op wist te leggen, inmiddels gezakt naar 85 procent. Shell zal, mocht deze situatie voortduren, uit eigen kas bijstorten in het pensioenfonds.

Hiervoor heeft het alvast aangekondigd dat zowel de werknemers- als de werkgeverspremie fors omhoog gaan. De werkgever gaat 23,6 in plaats van 5 procent afdragen.

Lees ook:Pensioenfondsen zien dekkingsgraad toenemen
Lees ook:Wilgenhaege wint rechtzaak tegen gedupeerde belegger
Lees ook:Amsterdamse hoofdindex toch nog in het groen
Lees ook:Staatsfondsen bedreigen Nederlandse economie (1)
Lees ook:Vermogensbeheerders onder druk door kredietcrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.