125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (4)

In een serie over de stijging van de olieprijs, en de vraag of de
wereld in een derde oliecrisis zou kunnen belanden, behandel ik vandaag
de 'grijze' alternatieven voor olie. Zijn de niet duurzame alternatieve
vormen van energie een haalbare kaart om olie op wereldschaal te
vervangen?

Volgens ene 'jerry002' ziet de toekomst van de westerse wereld er met een hoge olieprijs somber uit: “De Chinezen zullen zich weer in de handen wrijven: Hun volledige economie is gebaseerd op steenkool dus zij hebben geen enkel probleem. Wij gaan broke en zij doen rustig verder”. Kolen en gas zijn inderdaad de meest voor de hand liggende vormen van alternatieve energie voor olie.

Er is echter een probleem, evenals olie, zijn deze voorraden eindig. Op dit moment zijn kolen en gas beiden reeds verantwoordelijk voor de helft van de wereldenergieproductie. Berekeningen wijzen uit dat er nog voor circa 200 jaar voorraden kolen en gas zijn. Het omzetten van kolen in de handelbare synthetische olie is echter een ingewikkeld en moeizaam proces. China heeft echter gigantische hoeveelheden kolen en zet fors in op deze vorm van alternatieve energie.

Veel landen die niet bezitten over een grote voorraad kolen, die ze nadat de olie op is van hun energieprobleem af kunnen helpen, doen onderzoek naar niet-fossiele energiebronnen. Kernenergie is de meest geëxploreerde optie, onder meer door landen als Frankrijk.

Er zouden volgens wetenschappers echter circa 10.000 van de grootste kerncentrales moeten worden gebouwd om aan de huidige energievraag te kunnen voldoen. Een onhaalbare kaart, zeker omdat in het geval van een dergelijke ontwikkeling de uranium en plutonium voorraden, waaruit kernenergie wordt gewonnen, voor 2030 op zouden zijn.

Kernfusie, het opwekken van energie volgens de methode van kernenergie, maar met grondstoffen die minder zeldzaam zijn, is een volgende stap van de wetenschap. De techniek staat, ondanks tientallen jaren onderzoek, echter nog steeds in zijn kinderschoenen. Bovendien is komt er bij de productie van kernenergie sowieso veel radioactief afval vrij en is het risico op een tweede Tsjernobyl nooit helemaal uit te sluiten.

In mijn volgende blog meer over alternatieve energie. Ik zal de 'groene' alternatieven behandelen.

Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (5)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (3)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (2)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (slot)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.