125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (3)

Stevenen we af op een derde oliecrisis?In mijn vorige blogs over olie (1,2) gaf ik reeds aan dat de toegenomen vraag naar olie
de komende jaren kan leiden tot een olieprijs van 300 dollar per vat.
Ook is het binnen afzienbare tijd zeer goed mogelijk dat olie niet meer
vrij verkrijgbaar is, aangezien de productie de vraag gewoonweg niet
kan bijhouden.

Er zijn ook op dit moment al mensen in de westerse wereld, die dagelijks geconfronteerd worden met het olieprobleem. Werknemers in de automobielindustrie bijvoorbeeld, zetten hun vraagtekens bij de productie van weer een benzineslurpende Hummer (verbruik 1 op 4). Ook moeten enkele overheidsinstellingen hun budgetten steeds verder terugschroeven, om bijvoorbeeld vuilniswagens politieauto's op de weg te kunnen houden.

Alternatieve energie zou een oplossing kunnen zijn voor het probleem. Al ondervangen we al veel door efficiënter te gaan produceren. Een auto bijvoorbeeld, bestaat uit onderdelen die de hele wereld al hebben gezien. Van ijzererts, naar staal, naar smeedstuk, etcetera. Dit omdat het relatief goedkoop is om bepaalde delen van het proces ergens anders te laten plaatsvinden.

Garnalenpellerij in MarokkoConcrete Nederlandse voorbeelden van inefficiënte productie, die het milieu vermijdbare schade toebrengen, zijn bijvoorbeeld de Hollandse garnalen. Die worden hier gevangen, naar Marokko verscheept om daar door goedkope werkkrachten te worden gepeld, en vervolgens hier geconsumeerd. Nog absurder lijkt het om aardappels die hier geteeld worden te laten schillen in Azië, om ze vervolgens hier voorverpakt te verkopen. Een absurde situatie, die in de vorm van afnamegarantie ook nog door de overheid wordt gesubsidieerd.

Efficiënter produceren, gecombineerd met de verhoging van het aandeel van alternatieve energie lijkt de oplossing voor het voorkomen van een oliecrisis, waarin het zwarte goud zo goed als onbetaalbaar wordt en de wereld een recessie kent die de jaren 1930 doet verbleken. Meer over deze alternatieve energie, en alternatieve visies op deze situatie, in mijn volgende blog.

Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (5)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (4)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (2)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)
Lees ook:Energie-agentschap roept op tot revolutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.