Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (3)

Carl Icahn, model voor Gordon Gekko in WallstreetWaar moet je in beleggen? In plaats van op zelfverklaarde goeroe's en goedwillende kennissen af te gaan, kan het geen kwaad te onderzoeken waar de rijkste mensen van deze wereld eigenlijk in beleggen. Ditmaal kijken we naar de man die model stond voor een van de hoofdrolspelers uit de film Wallstreet, Carl Icahn.

Carl Icahn werd in 1936 geboren in de New Yorkse wijk Queens. Als zoon van een advocaat/muzikant studeerde hij aan Princeton. Na zijn studie ging Icahn het leger in en naar verluidt schraapte hij daar zijn eerste vermogen, zo'n 4.000 dollar, bij elkaar. Niet door te werken, maar te pokeren. Nadat hij op 25 jarige leeftijd afzwaaide belegde hij dit geld en wist het al vlot te vertienvoudigen.

Cuba

Helaas zorgde de situatie rondom Cuba (Varkensbaai) voor ellende op de mondiale beursvloeren en Icahn zag zijn vermogen vrijwel volledig verdampen. Waar een andere belegger bij de pakken neer zou gaan zitten, was Icahn woest op zichzelf. Hij ging nog harder aan het werk en via de handel in opties verdiende hij al snel zijn eerste miljoenen.

Corporate raider

In de optiehandel zag Icahn niet voldoende brood. Hij verplaatste zijn blik richting dat van de corporate raider. Feitelijk doet een raider niets anders dan een belang opbouwen in een fonds waarvan de koers ondergewaardeerd is, maar waar wel voldoende cash aanwezig is. Nadat hij een belang heeft opgebouwd brengt hij een vijandig bod uit. Dan zal het bedrijf ofwel akkoord gaan en krijgt hij tegen een schappelijk bedrag het hele bedrijf in zijn macht, ofwel het bedrijf zal zich wapenen door eigen aandelen in te kopen. En dit gebeurt tegen een hoger bedrag dan de dan geldende koers zodat Icahn een mooie koerswinst kon pakken.

Internetbubble

In 1999 beleefde Icahn zijn finest-hour. Hij was short gegaan op de technologiesector en  in dat jaar spatte de internetbubble uiteen. Icahn verwierf een vermogen en wereldfaam. Op dit moment staat Icahn weer in de belangstelling omdat hij een positie heeft opgebouwd in Yahoo, dat de interesse van Microsoft heeft gewekt. De kans dat Icahn zich niet actief gaat bemoeien met deze kwestie is klein. Eerder was Icahn al betrokken bij Motorola en Time Warner.

 

Wallstreets Gordon Gekko gebaseerd op topbelegger Carl IcahnWallstreet

In 1987 nam Oliver Stone de film Wallstreet op. Met acteurs als Charlie Sheen en Micahel Douglas een kaskraker waarbij de laatste ook nog een oscar in de wacht sleepte. Gordon Gekko, de nietsontziende handelaar uit deze film, gespeeld door Douglas, zou zijn gebaseerd op arbitrageur Ivan Boesky en Carl Icahn. De film was een duidelijke afspiegeling van de geld-is-alles-mentaliteit uit de jaren 80. De uitspraak 'Greed is good' van Gekko zou zowel van Boesky als van Icahn afkomstig kunnen zijn.

Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (4)
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in?
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (7)
Lees ook:Geld verdienen én de wereld redden

Eén reactie op “Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (3)

  1. martijn

    Microsoft zal Yahoo nooit overnemen. Volgens mij is het een groot spel om Google gek te krijgen…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.