Olie, staal en TNT domineren Damrak

Olie, staal en TNT domineerden de afgelopen week het DamrakAEX presteert goed in door oorlog en olie geregeerde beursweek. Een afkoelende economie leidde ironisch genoeg tot hogere beurskoersen.

 

Gedurende de handelsweek bewoog de olieprijs op speculaties rondom het conflict in Zuid-Ossetië en de economische neergang. De wapenstilstand die Georgië en Rusland sloten, alsmede berichtgeving over krimpende economieën in de VS, Europa en Japan, leidden tot minder vraag naar olie. De de prijs van een vat daalde aan het eind van de week naar 113 dollar. In juli noteerde een vat ruwe olie nog 23 procent hoger op 147 dollar.

De afkoelende economie leidt ironisch genoeg tot hogere beurskoersen voor veel bedrijven. De inflatievrees neemt door de prijsdaling van olie en andere grondstoffen ietwat af, wat voor de Europese- en Amerikaanse centrale bank mogelijk een reden kan zijn om een renteverlaging door te voeren.

Arcelor Mittal en Shell, de twee grootste fondsen binnen de AEX, domineerden deze week het handelsverloop. De schommeling van de olie- en staalprijs was rechtstreeks terug te zien in de beurskoersen van de ondernemingen. De AEX schommelde uiteindelijk naar 409,86 punten, een winst van 0,33 procent tegenover de 408,52 punten van vorige week.

In het nieuws
TNT was in het begin van de week de blikvanger op de Amsterdamse beurs. Het post- en expressebedrijf zou in de belangstelling staan van de Amerikaanse branchegenoot UPS. Deze zou zelfs een overnamebod hebben gedaan. Dit werd door UPS echter ontkend.

Fortis heeft nog steeds problemen met beleggers. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) presenteerde een 10 punten-plan voor het herstel van het vertrouwen in de bankverzekeraar, die vanaf vandaag informatiebijeenkomsten gaat houden om het beleid van de afgelopen periode te verklaren.

Amerika
In Amerika werd afgelopen week weer eens een beerput open getrokken. De zakenbanken Citigroup, Merril Lynch, UBS, JP Morgan, Wachovia, Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley moeten zogenoemde 'auction rate obligaties' terugkopen. Er zijn naar schatting ter waarde van 330 miljard dollar aan dergelijke producten verkocht.

De zakenbanken hebben zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan de verkoop van hoogrisico-dragende obligaties onder valse voorwendselen. De obligaties zouden 'zo zeker als geld' zijn geweest volgens de banken.

Lees ook:Zakenbanken bedrogen beleggers voor 330 miljard dollar
Lees ook:Waardeloze beursweek dankzij Amerika
Lees ook:Ook UBS moet door het stof
Lees ook:Olie wordt nooit meer goedkoper
Lees ook:Beursupdate: TomTom en TNT op winst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.