Vertrouwen in Fortis neemt verder af

Vertrouwen in Fortis neemt verder afEurocommissaris Neelie Kroes van mededinging zegt in een interview dat ze nooit een formeel verzoek heeft gekregen van Fortis. De bankverzekeraar beweert gesmeekt te hebben om uitstel van de verplichte verkoop van ABN AMRO-onderdelen.

Neelie Kroes zegt in een interview met FEM Business dat ze nooit contact heeft gehad met Fortis-topman Lippens over enkele te verkopen ABN AMRO-onderdelen. Volgens Lippens heeft hij de Eurocommissaris gesmeekt om uitstel van de deadline.

Fortis kreeg van de Europese Commissie toestemming om ABN AMRO over te nemen, onder de voorwaarde dat het enkele onderdelen van de bank zou doorverkopen. Toen bleek de Fortis minder dan verwacht zou krijgen voor de activa, zou de bank Kroes om uitstel hebben gevraagd, iets wat niet verleend werd.

Lippens
Maurice Lippens, bestuursvoorzitter van Fortis, meldde tijdens de informatie-bijeenkomst van afgelopen maandag nog dat hij 'hemel en aarde heeft bewogen om Kroes te beïnvloeden': “We hebben zelfs een vroegere commissaris naar haar toegestuurd. Want er zijn precedenten geweest, waarbij men een verlenging toestond. We hebben gesmeekt, we hebben alles gedaan, maar het was 'nee'. We zouden de Europese Commissie misschien voor de rechtbank moeten sleuren.”

Kroes
Kroes komt nu met een heel ander verhaal. “Lippens heeft mijn mobiele nummer en het nummer van mijn secretaresse. Niet iedereen die bij mij op de koffie wil komen, gaat in het boek. Maar hij is toch een figuur van enig belang. Hij heeft mij echter helemaal niet benaderd,” aldus Kroes.

“Ik heb geen enkel contact gehad met een voorganger of een andere voormalige commissaris in deze zaak. En voor zover ik weet mijn kabinet evenmin. Met baron Lippens heb ik het laatste driekwart jaar niet eens gesproken. Hij heeft dus absoluut niet voor mij op de knieën gelegen.”

Vertrouwen
De informatie-bijeenkomst van Fortis, die juist bedoeld was om het vertrouwen van de belegger te herwinnen, lijkt nu uit te draaien op een grote farce. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de situatie 'heel opmerkelijk, en wenst opheldering.

Hoofdprijs
Fortis heeft, zo gaf het bedrijf afgelopen maandag toe, voor ABN AMRO de hoofdprijs betaald. De eis van EU-commissaris Neelie Kroes om 10 procent van het overgenomen ABN AMRO te moeten verkopen voor 3 juli leidde ertoe dat Deutsche Bank een forse korting wist te bedingen.

Dit leidde vervolgens tot de gewraakte kapitaalverhoging van 26 juni, toen bleek dat Fortis 8 miljard euro nodig had om uit de financiële problemen te geraken. Even daarvoor had Fortis beleggers nog gerustgesteld door te zeggen dat er niets aan de hand was en Fortis de zaakjes goed op orde had.

Lees ook:Kroes noemt Belgische premier Leterme leugenaar
Lees ook:Geruchten redden beurs afgelopen week
Lees ook:Fortis-topman Lippens schiet uit zijn slof
Lees ook:‘Trichet heeft Fortis gered’
Lees ook:Kroes deelt boete uit aan Belgisch Energiebedrijf

Eén reactie op “Vertrouwen in Fortis neemt verder af

  1. robert

    belooft een mooie tragedie te worden, het slotakkoord zal de belegger waarschijnlijk alleen niet kunnen bekoren vrees ik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.