Geruchten redden beurs afgelopen week

Geruchten redden beurs afgelopen weekEen ronduit zwakke handelsweek, waarin de AEX ruim onder de 400-puntengrens dook, werd vrijdag in één klap goedgemaakt door overnamegeruchten rondom Lehman Brothers. Warren Buffet voorspelde een recessie.

De AEX zakte midden vorige week onder de 400-puntengrens. De graadmeter had last van de financiële sector, die wederom het vertrouwen van beleggers wist te beschamen. Dat beleggers graag willen geloven dat er geen recessie aan zit te komen bleek uit het feit dat de gehele beurs zich vrijdag optrok aan overnamegeruchten rondom Lehman Brothers. De zakenbank zou in de belangstelling staan van Korea Development Bank.

Ondanks de waarschuwing van superbelegger Warren Buffet om 'de komende vijf maanden rekening te houden met een Amerikaanse economie in recessie' sloot de AEX de vrijdaghandel af met een grote plus. Het weekverlies, van 409,86 naar 408,18, werd beperkt tot 0,42 procent.

In het nieuws
In Amsterdam was het voornamelijk Fortis dat de aandacht trok. De bankverzekeraar hield maandag de veelbesproken informatie-bijeenkomst, waarin het boetekleed werd aangetrokken.

Later in de week kreeg de uitspraak van topman Lippens dat Fortis gesmeekt had om uitstel van een deadline echter nog een staartje, toen eurocommissaris Kroes meldde dat dit niet het geval was. Fortis bluste de brand een dag later door te stellen dat 'de uitspraken van Lippens niet letterlijk moesten worden genomen', het vertrouwen van beleggers werd echter niet versterkt.

De aandeelhouder.nl

TNT schommelt nog steeds op overnamegeruchten. Het is nog steeds niet duidelijk of UBS al een bod heeft gedaan, maar analisten verwachten ieder moment actie van het expressebedrijf. Concurrent FedEx wordt tevens al nieuwe partner genoemd.

ASM International stond in de belangstelling toen bekend werd dat CEO Chuck del Prado buiten de onderhandelingen met Applied Materials wordt gehouden. Analisten menen in de actie een wisseling van de wacht en 'het mogelijke einde van Chuck del Prado bij ASMI' te zien.

Cijfers
Vele middelgrote fondsen presenteerden afgelopen week hun cijfers. Baggeraar Boskalis sprong er positief uit, bouwer Heijmans was juist de gebeten hond. Deze week komen onder meer Heineken, Randstad en Ahold met halfjaarresultaten.

Macro
Het Nederlandse consumentenvertrouwen is weer iets opgelopen. Na een scherpe daling in juni is het vertrouwen in de maand augustus weer enigszins hersteld. Het producentenvertrouwen verbeterde ook licht. In Duitsland kenden de producentenprijzen de grootste stijging in 27 jaar. Het vertrouwen van financiële experts in de Duitse economie is echter gestegen.

Lees ook:Oud ASMI-CFO stapt naar rechter
Lees ook:Amsterdamse beurs heeft zware week gehad
Lees ook:Amerikaanse werkloosheidcijfer van weinig invloed op AEX
Lees ook:Daling Amerikaans consumentenvertrouwen dreunt door
Lees ook:Fortis gaf AEX afgelopen week kleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.