Wat doen Obama en McCain voor het bedrijfsleven?

Barack ObamaDe plannen van de presidentskandidaten Barack Obama en John McCain zijn ook interessant voor  beleggers in Amerikaanse bedrijven. Wat doen de heren bijvoorbeeld op het gebied van innovatie?

Bart Sattler van TWA-netwerk vatte de plannen van Barack Obama en John McCain op het gebied van innovatie samen. Hieruit heb ik enkele opvallende programmapunten gelicht.

Obama
Een belangrijk element in Obama’s programma is het versterken van de technisch geschoolde beroepsbevolking. Verder heeft hij veel aandacht voor de rol die technologie speelt bij het versterken van de dialoog tussen overheid en burger.

· het verdubbelen van de federale financiering voor fundamenteel onderzoek (momenteel $ 29 miljard dollar per jaar),
· een investering van $ 150 miljard over tien jaar in de volgende generatie biobrandstoffen, brandstof-infrastructuur, commercialisatie van plug-in hybride auto’s, het ontwikkelen van technieken die het winnen van energie uit hernieuwbare bronnen op commerciële schaal mogelijk maken en een digitalisering van het elektriciteittransportnet
· bij de overheid wordt, naar analogie met het (technologische) bedrijfsleven, de functie van Chief Technology Officer gecreëerd. Deze heeft de verantwoordelijkheid voor het implementeren van een moderne IT-infrastructuur, zodat de overheid effectieve technologische dienstverlening aan de burgers kan bieden,

McCain
McCain heeft een minder uitgewerkt programma ten aanzien van competitiviteit en innovatie. Toch zijn uit speeches en voorstellen ten aanzien van andere beleidsterreinen een aantal ideeën duidelijk geworden. McCain’s rode draad is dat ‘innovatie wordt gevoed door risicokapitaal, goed opgeleide werknemers, stimulansen voor ondernemerschap, beperkte regulering van de overheid en een open toegang tot markten’.

· een verbod op belastingheffing (BTW) op internetaankopen. Hij ziet deze belastingen als een mogelijke rem op de verdere ontwikkeling van dit medium als economisch speelveld.
· een belastingaftrek voor het bedrijfsleven op investeringen in sommige kapitaalgoederen. In plaats van deze gedurende een aantal jaren af te schrijven, zouden de kosten van deze kapitaalgoederen door bedrijven volgens McCain ook volledig in een jaar afgeschreven moeten kunnen worden.
· verder ondersteunt McCain het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, omdat dit in zijn visie een belangrijke katalysator is voor innovatie via spin-off van technologie, verbetering van de Nationale veiligheid en technologische competitiviteit van de Verenigde Staten.

Lees ook:De agenda van Obama of McCain
Lees ook:Shell overhoop met Greenpeace en Obama
Lees ook:Presidentskandidaat wil macht OPEC breken
Lees ook:Nieuwe bankenplan Obama zou tot 2.000 miljard kunnen kosten
Lees ook:Obama: `er kan reele en ongekende vooruitgang geboekt worden`

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.