Goldman Sachs profiteert van investering Buffet

goldman sachs blij met warren buffetDe zakenbank wint aan kapitaal en prestige door de kapitaalinjectie van de superbelegger uit Omaha. Naast de 5 miljard van Buffet trok de bank nog eens 5 miljard aan bij diverse andere grote beleggers.

Warren Buffet leek zich sinds het uitbreken van de kredietcrisis te verstoppen. De oude vos staat juist bekend om zijn tegendraadse handelen en de crisis leek daarom een kolfje naar zijn hand. Inmiddels is gebleken waarom het orakel van Omaha zich zo stil hield. Achter de schermen was hij bezig om een overeenkomst met zakenbank Goldman Sachs te sluiten.

Voorwaarden

Buffet investeert 5 miljard dollar en krijgt daarvoor in ruil preferente aandelen met een vast rendement van 10 procent. Indien Goldman af wil van Buffet dan zal de zakenbank de aandelen moeten terugkopen tegen een premie van 10 procent. Daarnaast mag Buffet voor nog eens 5 miljard aandelen inkopen tegen een koers van 115 dollar (huidige koers 133 dollar).

Berkshire Hathaway

Het investeringsvehikel van Buffet, Berkshire Hathaway, had reeds belangen in zes andere financiele instellingen: American Express, Bank of America, M&T Bank, SunTrust, Bancrop en Wells Fargo.

Tier-1-ratio

Door de kapitaalinjectie van Buffet, plus een extra 5 miljard dollar opgehaald via een zogeheten bookbuilding, beschikt Goldman Sachs over een stevige financiele basis. De bank heeft nu een tier-1-ratio van 14,3 procent. Hiermee is het een van de best gekapitaliseerde instellingen ter wereld.

Gewone bank

Nu Goldman Sachs van een zakenbank naar een 'gewone' bank transformeert, moet het ook met een kleinere hefboom gaan werken. Zakenbanken geven veel krediet op basis van een relatief klein kapitaal. In onzekere tijden levert dit problemen op. Een gewone bank werkt met een veel kleinere hefboom. Dit komt doordat het beschikt over spaargeld van consumenten.

www.deaandeelhouder.nl

Lees ook:Warren Buffet pompt 5 miljard in Goldman Sachs
Lees ook:Warren Buffet steekt 5 miljard in General Electric
Lees ook:Ierland komt twee grootste banken te hulp
Lees ook:Amerikaanse banken hebben 1200 miljard nodig
Lees ook:Beursupdate: financials onder druk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.