Bonussen op Wall Street, echt waar?

Bonussen op Wall Street, echt waar?Uit onderzoek blijkt dat de bonussen voor werknemers in de bankensector dit jaar fors zullen dalen. De bonus komt er echter wel.

Een bonus verdien je op basis van een prestatie. Je hebt nieuwe klanten binnengehaald, dit halfjaar een bepaald aantal auto's verkocht of het bedrijf heeft de recordwinst van vorig jaar overtroffen. Een sector waarvan de werknemers dit jaar niet in aanmerking komen voor een bonus lijkt de financiële. Er werden grote inschattingsfouten gemaakt, de beurswaarde werd gedecimeerd en uit recente kwartaalcijfers blijkt dat veel financials inmiddels verlies lijden.

Niets is echter minder waar. In het financiële centrum van de wereld, dat ondanks protesten van de Londense 'City' toch echt Wall Street is, krijgen werknemers die hoog genoeg in de boom zitten een bonus.

Onderzoek
Twee verschillende onderzoeken naar de verwachte bonussen over geheel 2008 laten een schokkend beeld zien. Volgens consultancy-bureau Johnson vallen de bonussen gemiddeld 20 tot 35 procent terug, de top zou tot 70 procent minder krijgen. De New York State Assembly, het lagerhuis van de staat New York, berekende dat bonussen op Wall Street gemiddeld 41,3 procent zouden terugvallen in 2009.

Banken die de gegevens aanleverden wilden niet reageren op de vraag hoe je in deze tijd een bonus verantwoord. Het antwoord is echter heel simpel. Degenen die beslissen over een bonus bij een bedrijf zijn zelf vaak de grootste profiteur van een dergelijke regeling.

De publieke opinie denkt men te sussen door de bonussen te verlagen, het is echter de vraag of dat ditmaal afdoende is. Het argument dat een bonus noodzakelijk om werknemers te behouden voor hun bank, zoals recent nog bij Fortis, gaat dit jaar niet op: de kredietcrisis heeft onder managers reeds geleid tot tienduizenden ontslagen, wat de positie van de werknemer er niet sterker op maakt.

www.deaandeelhouder.nl

Lees ook:Obama valt over bonussen Wall Street
Lees ook:Leegloop Wall Street is een mythe
Lees ook:Bonussen ter sprake in Tweede Kamer
Lees ook:Damrak licht hoger van start
Lees ook:Grote graaiers garantie voor succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.