Grote graaiers garantie voor succes

Dagobert Duck aan het stuur een garantie voor een succesvol presterend bedrijf volgens de Britse econoom Tim HarfordGisteren schreef ik dat Jean Paul Votron door de Vereniging van Effectenbezitters was uitgeroepen tot de topman die aansprak wist te maken op de meest excessieve beloning van het afgelopen jaar.

De Britse econoom Tim Harford ziet hierin echter geen kwaad, sterker nog de enorme bonus zal ertoe leiden dat Votrons werknemers alleen maar harder zullen werken.

Waar aandeelhouders van Fortis het afgelopen jaar 15 miljard euro aan beurswaarde in rook zagen opgaan, ontving Votron een bonus van 2,5 miljoen euro. Reden: door de ingezakte koers waren zijn aandelen en opties niets meer waard en dit werd gecompenseerd. 

Alom wordt aangenomen dat excessieve beloningen van topmensen leiden tot demotivatie van werknemers. Tim Marford is het hier mee oneens. Volgens hem moeten directeuren zich niet schamen voor hun torenhoge salaris. Sterker nog, werknemers zullen alleen maar harder werken wanneer ze weten dat hun baas astronomische bedragen verdient. De werknemer hoopt in de nabije toekomst zelf op de positie van zijn leidinggevende te zitten en dus te kunnen profiteren van de fraaie bonustructuur. 

Harford dus zelfs te beweren dat het zinvoller is de directeur een salarisverhoging te geven dan zijn werknemers. Een werknemer meer betalen heeft weinig effect, terwijl de topman excessief belonen ertoe leidt dat iedereen in het hele bedrijf harder zal gaan werken. Werknemers zouden volgens de econoom zelfs blij zijn als hun baas een salarisverhoging zou krijgen.

 

Beleggers die de theorie van Harford voor waar aannemen zouden hun geld dus moeten investeren in ondernemingen waarbij de topman zeer veel verdient. Zo bekeken is het lijstje van de Vereniging van Effectenbezitters waarin de meest excessieve beloningen staan verworden tot een beleggingsadvies. De lijst kunt u -hier- vinden.

Lees ook:Topbestuurders leren het nooit
Lees ook:Bonussen op Wall Street, echt waar?
Lees ook:Fortis-topman Lippens schiet uit zijn slof
Lees ook:Unilever topman verdient ruim 4 miljoen euro
Lees ook:Forse bonus voor top Lehman Brothers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.