‘Fortis kreeg geen bankgarantie van 150 miljard’

Kreeg Fortis een bankgarantie?Premier Leterme ontkent dat er 150 miljard euro is uitgetrokken om Fortis te steunen. Zijn minister van Financien beweert echter van wel.

België heeft geen bankgarantie van 150 miljard euro uitgeschreven voor Fortis. Dit beweerde de Belgische premier Leterme gisteravond in reactie op een bericht in De Tijd. Vorige week zei minister van Financiën Reynders echter het tegenovergestelde.

Het artikel in de Tijd, “Kaartenhuisje Leterme stuikt ineen”, bevat de zinsnede: “Dat de regering onlangs nog een bankgarantie van maar liefst 150 miljard euro voor Fortis uitschreef,…”. Leterme ontkent dit: “De krant De Tijd schrijft zaterdag in een analysebijdrage dat de regering onlangs nog een bankgarantie van maar liefst 150 miljard euro voor Fortis uitschreef. Deze bewering van De Tijd is onjuist.”

Reynders
Minister van Financiën Didier Reynders had juist vorige week nog verklaard dat Dexia een staatsgarantie van 90 miljard euro zou krijgen, en Fortis een staatsgarantie van 150 miljard euro. Over de garantie betalen de banken een rente van 25 tot 50 basispunten. De garantie is in het leven geroepen om het vertrouwen in de banken te herstellen.

Alhoewel de beweringen van vorige week en gisteravond elkaar tegenspreken weigerde Leterme tot nu toe additioneel commentaar.

 

Lees ook:Compensatie Belgische Fortis-aandeelhouders op de helling
Lees ook:Leterme nuanceert BNP-Fortis deal
Lees ook:‘Belgische Staat zet Fortis Bank onder druk’
Lees ook:Beursweek in teken van Fortis
Lees ook:Belgische minister heeft geen medelijden met aandeelhouders Fortis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.