Compensatie Belgische Fortis-aandeelhouders op de helling

Belgen krijgen mogelijk toch geen geld terug

De Belgische Raad van State vraagt zich af of de uitkering aan een deel van de aandeelhouders een schending is van de Grondwet.

De Tijd meldde vanochtend dat de Belgische Raad van State grote vraagtekens plaatst bij de coupon die de regering-Leterme in 2014 wil uitkeren aan de kleine Fortis-aandeelhouders. Die vergoeding zal immers niet gelden voor alle aandeelhouders. Er zijn verschillende criteria. De Raad van State twijfelt of dat geen schending is van het gelijkheidsprincipe in de Grondwet.

Tegemoetkoming
Begin oktober gaven premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders uitleg over de tegemoetkoming die ze hadden uitgewerkt voor de ‘kleine aandeelhouders’ van Fortis. Een deel van de meerwaarde die de regering zal realiseren op de verkoop aan BNP Paribas, zal via een coupon worden uitgekeerd aan de aandeelhouders die erom vragen.

Maar enkel natuurlijke personen, dus geen bedrijven of andere rechtspersonen, komen in aanmerking. Er geldt ook een maximum van 5.000 aandelen. En al wie na 1 juli dit jaar nog Fortis-aandelen kocht, valt ook buiten de boot, zo schrijft de Tijd.

Grondwet
De Raad van State waarschuwt in zijn advies aan de regering dat de criteria voor wie in aanmerking komt een mogelijke schending  zijn van het gelijkheids- en non-discriminatieprincipe, vastgelegd in de Grondwet.

Een ongelijke behandeling zal enkel de toets van het Grondwettelijk Hof doorstaan als er sprake is van ‘objectieve criteria, die redelijk verantwoord zijn’, luidt het. Als sommige criteria niet kunnen worden verantwoord, zou de regering beter de hele regeling herzien, besluit de Raad van State.

Gelijkheid
Minister Reynders gaf begin oktober al toe dat de regeling niet alle aandeelhouders gelijk behandelt. ‘Maar dat is niet nodig. Want het is een beslissing van de regering, geen recht dat inherent is aan het Fortis-aandeelhouderschap’, argumenteerde Reynders. Maar de Raad van State ondergraaft dat argument: ‘De bewering dat het gaat om een vrijwillig gebaar van de regering en niet om een verplichting, doet er in dit opzicht niet toe.’  

Bron: De Tijd.

Lees ook:‘Fortis kreeg geen bankgarantie van 150 miljard’
Lees ook:Belgische minister heeft geen medelijden met aandeelhouders Fortis
Lees ook:Damrak opent hoger
Lees ook:Groep aandeelhouders gaat tegen Fortis-deal stemmen
Lees ook:BNP Paribas schrapt BAVA dankzij Fortis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.