Belgische minister heeft geen medelijden met aandeelhouders Fortis

Belgische minister heeft geen medelijden met aandeelhouders FortisMinster van Financiën Reynders slaat terug na weken van kritiek. Aandeelhouders van Fortis moeten niet zeuren, en waren zich best bewust van de risico's.

In een interview met zakenkrant De Tijd heeft de Belgische minister van Financiën Reynders hard teruggeslagen naar boze aandeelhouders van Fortis. De minister is zat van de kritiek, die in zijn ogen onterecht is.

Vooral het verwijt dat Fortis geofferd is om Dexia te redden, en de aandeelhouders van Fortis die naar de rechter stappen om hun geld terug te eisen, zijn in het verkeerde keelgat geschoten.

Geen medelijden
Reynders heeft weinig medelijden met aandeelhouders die verliezen lijden door de financiële crisis. “Als aandeelhouders geen belasting op meerwaarden uit aandelen willen betalen, moeten ze bij mij ook niet aankloppen als ze minwaarden boeken. Wie zijn geld investeert in aandelen weet, of zou moeten weten, dat er risico's zijn.”

“Er is echter natuurlijk wel een verschil tussen de beleggers die nog instapten tegen 5 euro en de gewone burgers die bankaandelen hebben gekocht omdat ze dachten dat het een veilige manier was om te sparen.”

Reynders benadrukt dat België tot nu toe het enige land is dat iets voor gedupeerde aandeelhouders heeft gedaan in de vorm van een fonds.

Dexia
Het verhaal dat België Fortis geofferd heeft om Dexia te redden is volgens de minister onzin: “Die kritiek is volkomen onterecht. Verhoudingsgewijs hebben wij meer gedaan voor Fortis dan voor Dexia. We hebben 11,9 miljard euro in Fortis gepompt. Voor Dexia was dat maar 1 miljard, want de bestaande aandeelhouders brachten 3 miljard aan. Wat konden we nog meer doen? Fortis nationaliseren? Dat zou volkomen onverantwoord geweest zijn. Ik geloof trouwens dat de Fortis-aandeelhouder de grootste kans maakt op toekomstige meerwaarden.”

Inschatting
“Alle critici zouden zich beter wat terughoudender opstellen. Ik moet stiekem een beetje lachen met al wie beweert dat hij de crisis zag aankomen. Het is niet moeilijk te voorspellen dat er ooit een zware aardbeving of een beurscrash zal plaatsvinden. De enige relevante voorspellingen zijn wanneer en waar.”

Reynders wil echter niet verkeerd begrepen worden. “Door te zeggen dat sommige problemen misschien voorkomen hadden kunnen worden als mensen beter geïnformeerd waren, beweer ik niet dat de bankiers of de overheid geen fouten hebben gemaakt. Maar we hebben wel nood aan een betere financiële opvoeding van de mensen.”

Lees ook:‘Fortis kreeg geen bankgarantie van 150 miljard’
Lees ook:‘Belgische Staat zet Fortis Bank onder druk’
Lees ook:Compensatie Belgische Fortis-aandeelhouders op de helling
Lees ook:Groep aandeelhouders gaat tegen Fortis-deal stemmen
Lees ook:Kinderachtige Telegraaf gooit met modder naar Belgen

Eén reactie op “Belgische minister heeft geen medelijden met aandeelhouders Fortis

  1. yusuf mohammed

    afrobeat from Holland

    Hi,
    I am Yusuf, a Ghanaian percussionist and bandleader living in Amsterdam, Holland. With my band Zuluwannsago we play afrobeat, funk and jazz on Dutch festivals and in clubs, and we would like to go abroad!
    Here http://www.youtube.com/zuluwannsago you’ll find some recent videos from a Jazz festival in Holland where we performed. And this is my website:http://www.yusufsbeat.nl/. It’s in Dutch, but some parts are translated in English (you’ll find a button left on top).
    I also have a profile on myspace: http://www.myspace.com/zuluwannsago
    I hope you’ll find my music interesting and we can do some business together!
    Please do let me know what you think about it.
    Thanks and greetings,
    Yusuf Nuweku
    Tel. 00 31 650577252/ 640742586

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.