Wereldeconomie in de ban van protectionisme

Schildpad

Protectionisme is tijdens deze economische crisis een veel gehoord begrip. Veel overheden worden beschuldigd van het treffen van maatregelen die de economie in hun eigen land bevordert, maar de vrije marktwerking tegengaat. Voorkomende maatregelen zijn onder meer het verhogen van importtarieven of het subsidiëren van de export. Overheden beweren dat zij deze beslissingen nemen om in hun eigen land een stabiel economisch klimaat te creëren. Diverse toezichthouders denken hier dus anders over. Hieronder volgen een aantal protectionistische maatregelen die de afgelopen maanden door diverse landen zijn ingevoerd.

Importafremming Rusland, India, Egypte, Kazachstan

In Kazachstan, Egypte, India en Rusland worden of zijn de importtarieven op bepaalde producten of diensten verhoogd. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk deze uit het buitenland te halen. Men probeert de export tegelijkertijd te stimuleren door middel van het geven van subsidies.
Een van de maatregelen van de Russische overheid is de wegenbelasting die is ingesteld voor vrachtwagens uit de EU, Zwitserland en Turkmenistan. Russische vrachtwagenchauffeurs hoeven deze belasting niet te betalen. De Russische export wordt door middel van subsidies gestimuleerd. Rusland probeert al sinds november 2008 door middel van tariefwijzigingen haar eigen economie te ondersteunen.
In India wil het ministerie van Staal dat het importtarief van staalproducten verhoogd wordt van 5 tot 15 procent. Hierdoor wordt het duurder deze producten uit landen als China en Oekraïne te halen. Deze maatregel is nog niet door het ministerie van Financien ingevoerd.
Egypte verhoogt de importtarieven op onder meer suiker om de concurrentie met het voor Egypte belangrijkste exportland, Brazilië, aan te kunnen gaan.
De Kazachstaanse overheid heeft voor alle consumentengoederen de importtarieven verhoogd. Dit is tegen het zere been van Rusland en Oekraïne.

Verenigde Staten

Op 14 februari 2009 heeft het Amerikaans congres het ‘mammoth economic stimulus package’ van 878 miljard dollar goedgekeurd. Dit plan moet de Amerikaanse economie een prikkel geven waardoor consumenten meer vertrouwen krijgen en onder meer de werkloosheid daalt. Een van de subsidies die in dit plan vastgelegd ligt, is de subsidie voor het gebruik van Amerikaanse bouwmaterialen. Dit maakt buitenlandse bouwmaterialen minder aantrekkelijk, waardoor de vraag naar Amerikaanse materialen zal toenemen.

Frankrijk

De Franse overheid heeft de Franse autofabrikanten Peugeot en Renault leningen verschaft tegen een lagere rente dan de markt ze had kunnen geven. Als tegenprestatie eist de Franse Staat dat de autofabrikanten hun productie niet buiten Frankrijk laten plaatsvinden en dat ze onderdelen van Franse makelij gebruiken in hun auto’s.

Europese Unie

Niet alleen landen afzonderlijk, maar ook landen die gezamenlijk een pact hebben, zoals de Europese Unie, proberen hun economie te stimuleren en te beschermen. De EU subsidieert bijvoorbeeld de export van zuivelproducten en beperkt de import van rundvlees en kippenvlees. Dit deed de EU overigens al voor de economische crisis.

Europese Top

Op maandag 1 maart is er in Brussel een Europese Top tegen protectionisme. EU-lidstaten gaan met elkaar in overleg hoe het protectionisme geweerd kan worden.

Lees ook:Europa stuurt aan op nieuwe maatregelen tegen crisis
Lees ook:Beursgangen in 2008
Lees ook:Frankrijk gaat Keynesiaans bezig
Lees ook:EU laat zich door VS de les niet lezen
Lees ook:In welk land kan je het beste zakendoen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.