Geruchten beursgang Facebook zwellen aan

De geruchten gaan dat de Amerikaanse socialenetwerksite Facebook zich voorbereid op een beursgang. Vorige week ontsloeg het bedrijf zijn financiële topman Gideon Yu, omdat het bedrijf voor die positie een persoon wil met ‘public company experience’. In Amerika is een public company wat in Nederland een beursgenoteerd bedrijf is.

Speculatie

Over redenen waarom Facebook een notering zou willen aan de beurs wordt gespeculeerd: Enerzijds heeft de site geld nodig om de hoge kosten die ontstaan zijn door het sterk gegroeide aantal gebruikers te kunnen dekken, anderzijds willen de investeerders in Facebook (waaronder  Microsoft) geld zien. Facebook heeft de afgelopen jaren nog geen winst gemaakt en de verkopen van advertenties blijven, ondanks het groeiende aantal gebruikers, achter bij de verwachtingen.

Beursgang (nog) onverstandig

Analist Prashant Sharma van Techpluto.com, een website die jonge technologiebedrijven volgt, zei dat Facebook wegens groeistuipen, het gebrek aan een sterke stroom van inkomsten en de huidige economische crisis, pas medio 2011 klaar is voor een beursgang.

Een beursgang lijkt op dit moment vooral onverstandig, omdat beleggers veelal voorzichtig zijn met investeringen. Desondanks zijn er voorbeelden van uiterst succesvolle Intial Public Offers (IPO’s), zoals bijvoorbeeld de eerste emissie van online games-bedrijf Changyou.com vorige week.

Concurrentie

Ross Sandler, analist van investeringsbank RBC Capital Management, denkt dat Facebook een bedreiging kan vormen voor Google. Op dit moment zijn de twee sites nog complementair aan elkaar en helpen elkaar aan bezoekers: Google krijgt 19 procent van zijn unieke bezoekers via Facebook, andersom ontvangt Facebook 64 procent van zijn unieke bezoekers via Google, zo zegt Sandler in een rapport. Sandler denkt echter dat Facebook eind 2011 begin 2012 meer unieke bezoekers heeft dan Google en daarnaast de zoekmachine gaat vervangen als startpagina voor veel internetgebruikers. Facebook heeft daardoor volgens Sandler jaarlijks een groter groeipotentieel dan Google. Als kanttekening bij de groeipotentie van Facebook geeft de RBC-analist de concurrerende socialenetwerksites die in hoog tempo opgestart worden.

Belang Microsoft in Facebook

Microsoft nam twee jaar geleden voor 240 miljoen euro een klein belang in Facebook. Dit kan volgens andere analisten leiden tot een toename van het gebruik van de zoekmachines van Microsoft en een afname van het gebruik van Google, waardoor het marktaandeel van Google zal afnemen.

Lees ook:Facebook kan in 2011 naar de beurs
Lees ook:Microsoft speculeert in netwerksite Facebook (deel 3)
Lees ook:Microflop tast af, na stuklopen onderhandeling met Yahoo
Lees ook:Microsoft’s deal in Facebook (deel 2)
Lees ook:Microsoft-Yahoo, een gedane zaak? Dacht het niet!

Eén reactie op “Geruchten beursgang Facebook zwellen aan

  1. Niche Marketing

    Great post.Did you read that the White House joins Facebook, MySpace, TwitterThe administration is unveiling its membership in a trio of the social-networking leaders today: Facebook, MySpace and Twitter.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.