Microsoft’s deal in Facebook (deel 2)

Microflop tast af, na stuklopen onderhandeling met YahooIn mijn eerdere blog stelde ik dat software-gigant Microsoft nadat het een blauwtje opliep bij Yahoo, zijn zinnen had gezet op netwerksite Facebook. Eerder in oktober 2007 nam Microsoft reeds een belang in de site van 240 miljoen dollar, oftewel 1,6 procent. Echter de deal blijkt gebaseerd te zijn op een ‘abstracte taxatie’ door Facebook.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook schatte de marktwaarde van de site destijds op 15 miljard dollar. Gekeken naar de groei van de site lijkt het er wel rooskleurig aan toe te gaan, echter uit de volgende benadering komt een totaal ander beeld naar voren.

Waardebepaling op groeibasis
Zuckerberg, oprichter van Facebook meldde in een werknemersoverleg in februari dat de opbrengsten uit de onderneming vorig jaar 150 miljoen dollar bedroegen. Hij verwacht dat de inkomsten dit jaar zullen verdubbelen tot circa 325 miljoen dollar, ruwweg een stijging die in lijn is met de toename van het aantal gebruikers.

FacebookDat de Facebook groeit mag dus duidelijk zijn. Maar het draait niet alleen om groei, belangrijker is dat er winst wordt behaald, iets dat tot dusver niet is gelukt. Zuckerberg verwacht dat de EBITDA, de winst voor belastingen, rente en afschrijvingen dit jaar zal uitkomen op 50 miljoen dollar. Trek hiervan de geplande kapitaalinvesteringen af, en het bedrijf loopt in de rode cijfers met een nettoverlies van ongeveer 150 miljoen dollar.

Nu is dat nog niet het grootse probleem, zolang de netwerksite maar in het huidige tempo blijft uitbreiden en ontwikkelen, en de sociale netwerkgemeenschap stabiel blijft. Echter uit een aantal signalen blijkt dit niet in geheel het geval te zijn, en vertoont de groei van de netwerksite enige afzwakking.

MySpace
De sociale netwerksite MySpace met meer gebruikers, en drie maal zóveel opbrengsten dan Facebook, voldeed niet aan de omzetverwachting in het eerste kwartaal van 2008. MySpace zag de omzet met 10 procent dalen ten opzichte van de drie maanden daarvoor.

Voor een tak van sport, die zou moeten groeien als een gek, is de kleinste samentrekking, zelfs in een vertragende economie al reden tot het plaatsen van vraagtekens.

Maar dat is de situatie bij MySpace, hoe het met Facebook? Op deze vraag zal ik in mijn volgende blog inspelen.

Lees ook:Microsoft speculeert in netwerksite Facebook (deel 3)
Lees ook:Facebook kan in 2011 naar de beurs
Lees ook:Netwerksite Hyves is half miljard waard
Lees ook:Microflop tast af, na stuklopen onderhandeling met Yahoo
Lees ook:Geruchten beursgang Facebook zwellen aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.