Damrak gaat met verlies het weekend in

Vandaag was TomTom een lichtpunt op een slechte dag voor de AEX. Daarnaast werd Ballast Nedam in hoger beroep wederom veroordeeld tot het betalen van een boete. Wouter Bos liet proefballonen op voor de bank- en pensioenwereld. Ook was er tegenstrijdig nieuws over de toestand van de wereldeconomie. Verder bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen minder te zijn gestegen dan werd verwacht.

Vandaag was geen goede dag voor het Damrak.  Door een gebrek aan positief nieuws was de stemming weinig hoopgevend. De AEX opende vandaag 1 punt onder de slotkoers van gisteren. Rond de klok van half vier was de index verder gekelderd naar iets meer dan 264 punten. Een van de weinige lichtpunten op de AEX was TomTom met een koersstijging van meer dan 20 procent. Aan de eind van de dag trok de AEX weer wat aan dankzij toenemend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De AEX verloor uiteindelijk 0,98 procent en sloot op 265,48 punten. De AMX deed betere zaken en won 0,53 procent en kwam uit op 378,32 punten. De AScX verloor een bescheiden 0,04 procent.


Boete voor Ballast Nedam

Ballast Nedam moet een boete betalen voor overtredingen van de mededingingswet. De Rechtbank van Rotterdam heeft in hoger beroep een door de Nederlandse Mededingingsautoriteit opgelegde boete van 7,9 miljoen euro gehandhaafd. Ballast Nedam overweegt nu om tegen de uitspraak in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Hunter Douglas

Hunter Douglas stelt vandaag in een reactie op eerdere berichten die vandaag naar buiten kwamen dat het momenteel niet de intentie heeft een uitrookprocedure uit te voeren. Door een mogelijke wijziging in de statuten van Hunter Douglas wordt het voor grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg eenvoudig om middels een uitrookprocedure de onderneming van de beurs te halen. Daarnaast is Samas vandaag op het strafbankje gezet.

Voorstellen Wouter Bos

Minister van Financiën Wouter Bos wil het bestaande depositogarantiestelsel vervangen door een speciaal spaardersfonds. Banken in Nederland zullen dan zelf gedeeltelijk op moeten draaien voor hun faillissement. Momenteel is de situatie zo dat wanneer een bank failliet gaat de spaarders van de bank schadeloos worden gesteld door de collega-banken.

Daarnaast heeft Bos nog een tweede proefballon opgelaten. Bos heeft voorgesteld dat pensioenfondsen een belang nemen in belangrijke Nederlandse bedrijfssectoren . Het financiële gewicht van de pensioenfondsen zou een oplossing zijn voor het gebrek aan investeringskapitaal. Echter, werkgevers en werknemers zijn fel tegen het plan van Bos gekant. Zij zien er alleen brood in als de overheid een stabiel langjarig rendement garandeert.


Economie eurozone

De industriële productie in de eurozone is in april met 1,9 procent gedaald ten opzichte van maart, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Commissie. Vergeleken met april 2008 kelderde de productie met 21,6 procent. In de EU27 liep de industriële productie op maandbasis 0,9 procent terug, op jaarbasis was dit 19,4 procent.

Echter, Christian Noyer, lid van de Raad van Bestuur van de ECB en de president van de Franse centrale bank, is ‘voorzichtig optimistisch over de economische vooruitzichten van de eurozone. ‘ Dat zei hij tijdens een bijeenkomst van het Institute of International Finance (IIF). Volgens Noyer is de eurozone goed uitgerust om een eventuele tweede klap in de financiële crisis te kunnen opvangen.

Wereldbank en Wereldhandselsorganisatie

De Wereldbank verwacht dat de wereldeconomie in 2009 met 3 procent krimpt , zo schrijft persbureau Reuters op basis van uitspraken van president Robert Zoellick van de Wereldbank. Drie maanden geleden voorspelde de bank nog een krimp van 1,75 procent.

Pascal Lamy, de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) ziet momenteel geen tekenen van herstel van de wereldhandel. Lamy zei vanochtend op een persconferentie dat “als men kijkt naar de handelscijfers van China of de Verenigde Staten, dan is er geen bewijs te vinden tegen het feit dat we ons in het midden van de crisis bevinden.” De WTO gaat voor 2009 uit van een daling van 9 procent van het volume van de wereldhandel. Lamy voegde hier nog aan toe dat dit “zonder precedent is.”

Amerikaanse consumentenvertrouwen stijgt minder dan verwacht

De index van het consumentenvertrouwen is in de Verenigde Staten halverwege juni gestegen naar 69,0 punten tegenover 68,7 punten in mei. Analisten hadden echter verwacht dat de index zou stijgen naar 69,8 punten. Daarnaast werd bekend dat importprijzen in de VS met 1,3 procent zijn toegenomen , grotendeels vanwege de stijgende olieprijzen.


Grote stijging TomTom op geruchten Apple Stijgers en dalers

TomTom was vandaag de grootste stijger. Er gingen geruchten rond dat Apple een belang zou willen nemen in het bedrijf. Het aandeel won daardoor 21,14 procent. HunterDouglas staat op de tweede plaats met 7,39 procent, op de voet gevolgd door Prologis, dat 7,29 procent won. Pharming won 5,68 procent en Grontmij staat op de vijfde plaats met 5,34 procent.

Homburg Invest draagt vandaag de rode lantaarn. Het bedrijf moet een compleet andere strategie gaan volgen, en het bedrijf gaat daarnaast dit jaar geen dividend uitkeren. Het aandeel verliest daardoor 13,41 procent. Van der Moolen verliest 4,01 procent. Op de derde plaats staat USG People dat 3,42 procent verliest. Sligro sluit 3,3 procent lager. Op de vijfde plaats bevindt zich Arcellor Mittal, dat 2,69 verliest en wat van de winsten van eerder deze week kwijt raakt.

Wall Street

Rond de klok van zes staat de Dow op een verlies 0,08 procent. Het Nasdaq staat 1,19 procent onder de slotkoers van donderdag.

Lees ook:Slappe winst voor Damrak
Lees ook:Damrak sluit met verlies na winstnemingen
Lees ook:Lemmens krijgt boete van AFM
Lees ook:Damrak duikt in het rood na macro-cijfers VS
Lees ook:Damrak wint na hogere opening Amerikaanse beurzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.