- AEX struikelt voor de eindstreep

De AEX zakte kort voor sluit alsnog in het rood. De index verloor daardoor een nipte 2 honderste van een procent. Verder bleek vandaag dat de bedrijfsresultaten van grote Nederlandse ondernemingen in het tweede kwartaal zijn gehalveerd. Daarnaast waren er nieuwe ontwikkelingen in de overnamestrijd rond Super de Boer.

De AEX is vlak voor sluit net in het rood belandt. Daardoor verloor de index vandaag uiteindelijk een nipte 0,02 procent op een slotstand van 309,21 punten. De AMX hield vandaag wel het hoofd boven water. De index kwam uit op 479,95 punten, een winst van 0,78 procent. De AEX begon de dag met een klein openingsverlies. Vervolgens schoot de index omhoog naar een nette winst van tegen de drie punten. Aan het eind van de ochtendhandel kwam de klad er echter al weer in. Tegen sluit schokte de index tussen winst en verlies. De AEX koos, in navolging van de rest van Europa, voor verlies.


`Jumbo moet hoger bod uitbrengen op Super de Boer`

Nu Sperwer een bod van 4,50 euro per aandeel heeft uitgebracht, is de kans groot dat Jumbo waarschijnlijk een hoger bod op Super de Boer gaat uitbrengen. Dat zegt Richard Withagen, analist bij SNS Securities. Volgens Withagen moet Jumbo waarschijnlijk meer bieden “om de aandeelhouders van Super de Boer over de streep te trekken.” Het huidige bod van Jumbo bedraagt 4,20 per aandeel voor alle activa en passiva van Super de Boer. Daarnaast is “bij Jumbo de noodzaak [om Super de Boer over te nemen] groot,” aldus Withagen. De analist wijst hiervoor op het feit dat Jumbo zijn lidmaatschap van inkooporganisatie Superunie inmiddels is kwijtgeraakt nadat het kenbaar maakte samen met Schuitema een eigen inkooporganisatie te willen starten. Dit betekent dat Jumbo op korte termijn met hogere inkoopkosten te maken krijgt.

Ook is de exclusiviteit van de onderhandelingen met grootaandeelhouder Casino waar Jumbo steeds op hamert niets meer dan een “onderhandelingstactiek.” Volgens Withagen moet “uiteindelijk de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Super de Boer een besluit nemen, en die moeten een afweging maken tussen verschillende belangen.” Dit betekent dat Super de Boer zeker oren heeft naar andere biedingen, aldus de analist van SNS Securities.

Bankennieuws

Vanochtend werd duidelijk dat ING zijn Zwitserse private banking-activiteiten verkoopt aan Julius Baer. De Nederlandse bank toucheert hiermee  een bedrag van circa 344 miljoen euro. De boekwinst op de transactie bedraagt ongeveer de helft van de verkoopprijs. Afronding van de verkoop zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden.

De verkoop van de private banking-activiteiten in Azie is nog niet beklonken, zo liet ING weten. Verkoop van onderdelen is noodzakelijk om de steun verkregen van de Nederlandse staat te kunnen terugbetalen. In totaal rekent ING er op een bedrag van 6 tot 8 miljard euro te ontvangen. Door de verkoop aan Julius Baer en eerder al activiteiten Down Under aan ANZ, is bijna 1,5 miljard euro opgehaald.

Vandaag werd ook bekend dat de Aziatische activiteiten van ING in de belangstelling staan. HSBC Holdings zou interesse hebben in de deze tak van ING. Daarnaast kijkt HSBC ook naar  mogelijkheden om de retail en commerciele bankactiviteiten van Royal bank of Scotland Group (RBS) in China, India en Maleisie over te nemen. HSBC zou inmiddels de favoriete bieder zijn. Duidelijk is dat HSBC zijn positie in Azie verder wil uitbreiden. De voorzitter van de bank zei in een interview dat het zwaartepunt van de wereldeconomie in Azië zal komen te liggen.
Banco Santander heeft ruim 8 miljard dollar (circa 5,5 miljard euro) opgehaald met haar beursgang in Sao Paulo (Brazilie). De nieuwe aandelen zullen vanaf 7 oktober verhandelbaar zijn. Met de opbrengst wil de Spaanse bank de komende jaren 600 filialen open in Brazilie, een uitbreiding van circa een derde van het huidige aantal filialen. Met 8 miljard dollar is de beursgang van Santander wereldwijd de grootste sinds maart 2008.
Bedrijfsresultaat grote Nederlandse ondernemingen gehalveerd

Het bedrijfsresultaat van de grote ondernemingen kwam in het tweede kwartaal van 2009 uit op 4,2 miljard euro. Dit is het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 2005. Het resultaat is meer dan 50 procent lager dan een jaar eerder. Voor een groot deel is dat toe te schrijven aan de ondernemingen in de industrie. De slechte resultaten van de grote ondernemingen in het tweede kwartaal 2009 zijn voor meer dan de helft toe te schrijven aan ondernemingen in de industrie.
Europese economie krimpt bijna 5 procent

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de eurozone is in het tweede kwartaal uitgekomen op een daling van 0,2 procent op kwartaalbasis en een verlies van bijna 5 procent op jaarbasis. Hiermee zijn de cijfers licht slechter dan economen vooraf hadden voorspeld. In Nederland bedroeg de afname op jaarbasis 5,4 procent.
Stijgers en dalers

Nette winst voor OceWinnaar vandaag op het Damrak is Océ, dat 4,49 procent won. Macintosh sloot 3,57 procent hoger, gevolgd door VastNed Retail met 3,31 procent. CSM en bouwbedrijf BAM wonnen respectievelijk 2,70 en 2,62 procent.

Failliet effectenhuis Van der Moolen droeg vandaag de rode lantaarn. Het aandeel verloor 14,29 procent. Brunel daalde 2,94 procent. Aegon en Kardan sloten respectievelijk 2,37 en 2,01 procent lager. Air France-KLM, dat vandaag de vervoerscijfers bekend maakte, zag het aandeel met 1,75 procent dalen.
Wall Street

De beurs van New York staat in het einde van de ochtendhandel in het rood. De Dow noteert min 0,35 procent op 9.698 punten. De S&P staat met een verlies van nog geen tiende procent op 1.054 punten. Ook de Nasdaq staat met een verlies van 0,02 procent op 2.103 een haar onder de slotstand van dinsdag.

Lees ook:AEX weer boven de 300 punten gesloten
Lees ook:AEX opent lager na verliezen VS
Lees ook:AEX net in het rood
Lees ook:Slotstand AEX op 327 punten
Lees ook:Super de Boer aan kop op Beursplein 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.