AEX flink omhoog

De AEX heeft vandaag flinke winst geboekt vanwege de onverwacht goede kwartaalcijfers van Alcoa en de meevallende eerste steunaanvragen. Verder hield de ECB de rente vandaag vast op 1 procent. Daarnaast bleek dat het Amerikaanse begrotingstekort is opgelopen tot 10 procent van het BBP.

Het Damrak heeft vandaag goede zaken gedaan. De AEX begon met een openingswinst van bijna vijf punten vanwege de onverwacht goede kwartaalcijfers van de Amerikaanse aluminiumreus Alcoa. Voor de rest van de dag bewoog de index zijwaarts.  Daarbij was er om half drie nog een grote meevaller voor beursplein 5: de tegen de verwachting in sterkere daling van de eerste steunaanvragen. De AEX won uiteindelijk 1,79 procent op een slotstand van 314,76 punten. De AMX eindigde 1,46 procent hoger op 486,96 punten. Ook de rest van Europa boekte vandaag goede winsten. Aan het einde van de handelsdag staan zowel de CAC-40 als de DAX op winsten van iets meer dan 1,3 procent, terwijl Londen tegen de een procent in de plus staat.
Sperwer en Jumbo praten met elkaar

Stonden Sperwer en Jumbo eerst nog tegenover elkaar in de overnamestrijd rondom Super de Boer, inmiddels zouden beide partijen met elkaar in gesprek zijn, aldus de website van Distrifood. Deze toenaderingspoging volgt op de toestemming van Super de Boer om Sperwer een boekenonderzoek te laten starten. Dit betekent dat het bod van Sperwer serieus wordt genomen. Opvallend is dat Sperwer juist een bod kon doen dankzij de steun van Ahold, dat op haar beurt de opmars van Jumbo wil tegenhouden. In plaats van rivalen, lijkt het nu echter of Sperwer en Jumbo kijken wat zij voor elkaar zouden kunnen betekenen.
TNT zal Duitse postbedrijven Holtzbrinck overnemen

De Duitse kartelautoriteiten gaat onvoorwaardelijk akkoord met de overname van een aantal regionale postbedrijven door TNT. Dat maakt de toezichthouder vandaag bekend. Als gevolg van de overname neemt de dekking van het postbezorgnetwerk van TNT in Duitsland toe met 14 procent. De Nederlandse postbezorger kondigde halverwege juni de overname aan van een aantal postbedrijven van de Duitse uitgever Georg von Holtzbrinck.
Eind juli werd bekend dat TNT in gesprek zou zijn met diverse grote Duitse krantenuitgevers. Doel is om marktaandeel af te snoepen bij marktleider Deutsche Post. Momenteel heeft TNT een marktaandeel van 3 procent en dit zou moeten stijgen naar 10 procent.
Trichet optimistischer over economie eurozone

De economie van de eurozone is herstellende. Dat liet ECB-president Trichet weten tijdens een persconferentie in Venetië naar aanleiding van het rentebesluit eerder op de dag. Sinds het tweede kwartaal is de economie “niet langer in vrije val,” aldus Trichet. De ECB-president verwacht dat het herstel in het derde en vierde kwartaal van dit jaar zal doorzetten doordat bedrijven hun voorraden aanvullen. Desondanks is Trichet behoudend over de periode vanaf 2010. “De onzekerheid blijft hoog,” aldus Trichet. Daarnaast is er volgens Trichet een “doorgaande correctie van balansen [van bedrijven en huishoudens] aan de gang,” en “ontwikkelt de kredietverstrekking aan de niet-financiële sector zich traag.” Eerder op de dag maakte de ECB in het rentebesluit bekend dat het de rente handhaaft op 1 procent.
De ECB verwacht dat het BBP van de eurozone in 2009 met 4,1 zal krimpen, en volgend jaar met 0,2 procent zal groeien. Voor dit jaar verwacht de centrale bank een inflatie van 0,4 procent, tegenover een inflatie van 1,2 procent in 2010. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2,0 procent.

Begrotingstekort VS op bijna 10 procent van het BBP

Het Amerikaanse begrotingstekort voor het jaar 2009 tot en met 30 september is uitgekomen op 1,4 biljoen dollar, of 9,9 procent van het BBP. Dat maakt het Congressional Budget Office (CBO) bekend. Het begrotingstekort staat daarmee op het hoogste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Stijgers en dalers

Arcelor trekt de kar Gangmaker op het Damrak was vandaag ArcelorMittal, dat 4,17 procent won. Beter Bed schoot 13,45 procent omhoog. Daarnaast waren financials ook in trek. ING en SNS sloten respectievelijk 5,82 en 5,02 procent hoger.
Hekkensluiter was Hunter Douglas met een verlies van 1,84 procent. Navigatiespecialist TomTom moest 1,46 procent inleveren. CSM daalde 1,40 procent, gevolgd door Corio met 1,24 procent. Kardan sloot 0,98 procent lager.


Wall Street

Tegen zessen doet Wall Street het nog steeds goed op de kwartaalcijfers van Alcoa en de meevallende eerste steunaanvragen. De Dow Jones staat 0,96 procent hoger, terwijl de S&P 1,08 procent wint. De Nasdaq noteert plus 1,17 procent.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Lees ook:AEX weer boven de 300 punten gesloten
Lees ook:AEX opent lager na verliezen VS
Lees ook:Amsterdamse beurs onderuit na winstnemingen
Lees ook:AEX op winst na meevallende kwartaalcijfers Europese financials
Lees ook:Damrak onderuit na huizencijfers VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.