125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (2)

Stevenen we af op een nieuwe oliecrisis?Een serie over de vraag of we, door de verpulvering van het ene na het andere olierecord, afstevenen op een nieuwe mondiale oliecrisis. Zie mijn vorige blog voor de introductie.

Olie werd in de 16e eeuw voor het eerst gebruikt door de Duitse scheikundige Georg Bauer. Sindsdien is het langzaam maar zeker de motor van de aarde geworden. Circa 40 procent van alle energie die op aarde wordt verbruikt is afkomstig van aardolie. Olie is daarmee belangrijkste energiebron, nog voor aardgas en steenkool, die ieder 25 procent voor hun rekening nemen. Olie is tevens een praktische energiebron, het is immers gemakkelijk op te pompen en vloeibaar, waardoor de toepassingen eindeloos zijn.

Olie is echter een fossiele brandstof, en de productie ervan is zodoende eindig. Op dit moment, zo is de schatting, heeft de gehele wereld een totale voorraad van 1200 miljard vaten winbare aardolie. Dit komt overeen met circa 40 maal de jaarlijkse behoefte. De wereld heeft dus nog tot uiterlijk 2050 olie, mits het gebruik stabiel blijft. De moeilijk winbare olie in de Canadese teerzanden, waar volgens schattingen het equivalent van circa 1000 miljard vaten ligt, daargelaten.

In Canada ligt veel olie, is dit op een rendabele manier te winnen?

De productie van olie is, zo lijkt het, tot 2050 gegarandeerd. Dit is echter een misvatting. Vele aardolieproducerende landen hebben al meer dan de helft van hun voorraden opgepompt. Hoe minder olie er in de grond zit, hoe minder snel de productie zal gaan. Het is dan ook de verwachting dat de olieproductie ergens tussen 2010 en 2025 zal gaan dalen.

De vraag naar olie zal tot 2020 echter met circa 40 procent toenemen. Dit onoplosbare conflict lijdt nu reeds tot een exceptionele stijging van de olieprijs. Gecombineerd met politieke instabiliteit in de regio's waar de meeste olie wordt geproduceerd, en de olieproducenten die nu reeds maximaal produceren, kan deze situatie echter zomaar leiden tot een echte oliecrisis, compleet met 'benzine op de bon' en 'autoloze zondagen'.

In mijn volgende blog meer over deze ontwikkeling.

Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (4)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (3)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (5)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak?

Eén reactie op “125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (2)

  1. Danny

    Nu al heeft de olieproductie moeite om de vraag bij te houden! Als bijvoorbeeld Iran de helft gaat leveren zal de prijs vrijwel direct verdubbelen! Om minder afhankelijk te worden zal men hier meer geld in zonne-energie algen ect. moeten investeren! Particulieren kunnen lid worden v/e windmolenclub dit betekent investeren in de toekomst! bijvoorbeeld http://www.windvogel.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.