Euronext komt met oplossing voor kredietcrisis

Euronext komt met oplossing voor kredietcrisisEuronext onderzoekt de mogelijkheden om zogenoemde 'structured products' verhandelbaar te maken op de beurs. Deze producten lagen ten grondslag aan de vertrouwensbreuk tussen grote partijen, die de kredietcrisis tot gevolg had.

Euronext onderzoekt de mogelijkheden om zogenoemde 'structured products' verhandelbaar te maken op de beurs. Joost van der Does de Willebois, als lid van de raad van bestuur van NYSE Euronext verantwoordelijk voor de Amsterdamse handel, heeft dat aangegeven in een interview met Dow Jones.

Structured products
De 'structured products' liggen ten grondslag aan de kredietcrisis. Het zijn complexe beleggingsproducten, die meestal in de vorm van een obligatie, ook wel note of certificaat genoemd, worden aangeboden. De products hebben een beperkte looptijd en worden door banken of andere financiële instellingen op de markt gebracht.

Euronext komt met oplossing voor de kredietcrisisOp het moment dat deze products, die een combinatie van aandelen, indices, de rente, kredietrisico’s of grondstoffen (commodities) als onderliggende waarde hebben, minder waard worden, heeft de houder echter een probleem. Ze zijn zo specifiek, dat ze eigenlijk niet goed te verhandelen zijn.

Kredietcrisis
Dit is precies wat gebeurde tijdens de kredietcrisis. De structured products werden minder waard, en omdat het vertrouwen in de beurs verdween, niet te verkopen. De waarde was wegens de gediversificeerde products niet goed te bepalen, en niemand durfde zijn handen eraan te branden.

Euronext onderzoekt nu of het mogelijk is om de structured products op de een of andere manier een vorm van standarisatie mee te geven, waardoor handel in de stukken mogelijk wordt. Hierdoor wordt een groot deel van de kapitaalstroom tussen grote partijen openbaar, en zal een vertrouwensbreuk niet zo snel meer voorkomen, betoogt Van der Does de Willebois.

Oplossing
Of het dé oplossing is voor een mogelijke kredietcrisis in de toekomst is nog maar de vraag. Ook is het nog niet zeker of Euronext daadwerkelijk met een dergelijk handelsplatform komt. Openbaarheid in de financiële wereld kan echter nooit kwaad.

Lees ook:Europese bankensector profiteert van de kredietcrisis
Lees ook:Rumoer over 165 miljoen bonus bij AIG
Lees ook:‘Top Fortis misleidde buitenwereld meermaals’
Lees ook:De beurs van Stockholm
Lees ook:Meer geld in portemonnee dankzij kredietcrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.