Berlusconi belazert de Italiaanse kiezer

Berlusconi heeft nog geen oplossing voor AlitaliaDe redding van Alitalia blijkt 5.000 banen te gaan kosten. De Italiaanse premier kondigde tijdens zijn verkiezingscampagne nog aan alle banen te zullen behouden. Vriend en vijand was het erover eens dat dit een loze belofte was, wat vandaag dus gebleken is.

Aliatlia moet circa 5.000 banen schrappen om te overleven. Italiaanse media meldden vandaag dat de bank Intesa Sanpaolo een reddingsplan heeft samengesteld dat voorziet in het ontslag van een kwart van het personeel. In een reactie meldt de Italiaanse regering dat in september de namen van de overnemers bekend zullen zijn.

Berlusconi
De nieuwe premier van Italië, Berlusconi, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne dit voorjaar nog dat hij er persoonlijk voor zou zorgen dat iedere Alitalia medewerker zijn baan zou houden. Een groep investeerders zou de noodlijdende vliegmaatschappij onder zijn hoede nemen.

Tot nu toe is er nog geen investeerder gevonden, maar moest Alitalia al wel een beroep doen op een door de staat verstrekt noodkrediet. Iets wat overigens volgens Europese regelgeving illegaal is, maar dat kan Berlusconi, die in het Europese parlement een europarlementariërs ooit vergeleek met een Nazi-kampbeul, natuurlijk niets schelen.

Air France-KLM
Air France-KLM werd afgelopen voorjaar na langdurige onderhandelingen over een overname de deur gewezen door de vakbonden. De Frans-Nederlandse branchegenoot wilde Alitalia overnemen onder de voorwaarde van een  reorganisatie ten koste van 2100 banen. De werknemers van Alitalia wilden echter geloven dat Berlusconi hen zou redden.

Overname
Volgens de Italiaanse regering, die de hoon van oppositie en vakbonden over zich heen kreeg, komt er in september een einde aan alle onzekerheid. Dan worden de namen van de investeerders die Alitalia gaan redden bekend. Of zij geen reorganisatie zullen doorvoeren werd niet vermeldt.

Lees ook:Alitalia: eigen schuld, dikke bult
Lees ook:Chaos breekt los bij Alitalia
Lees ook:Italiaanse praktijken in…Italië!
Lees ook:Damrak eindigt in het groen na meevallende Amerikaanse macrocijfers
Lees ook:Beurs van Amsterdam zet zegetocht vorige week voort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.