Alitalia: eigen schuld, dikke bult

Eigen schuld, dikke bult voor AlitaliaDe noodlijdende luchtvaartmaatschappij is er niet in geslaagd een van de vele uitgeworpen reddingslijnen te pakken. De curator heeft de veiling van Alitalia geopend.

 

Alitalia wordt geveild. Curator Augusto Fantozzi riep overnamekandidaten op zich te melden. Tot 30 september kunnen investeerders zich melden voor het noodlijdende luchtvaartbedrijf. “Ik blijf de markt onderzoeken, maar tot op heden is me geen enkel aanbod ter ore gekomen,” aldus de curator.

Mislukt
De veiling volgt op het mislukken van de zoveelste reddingpoging van Alitalia. Durfinvesteerder Cai kon, evenals alle voorgangers, het niet eens worden met de negen (!) vakbonden die aan Alitalia gelieerd zijn.

Vergunning
De luchtvaartdienst van Italie, ENAC, heeft vandaag aangekondigd dat Alitalia op een tijdelijke vergunning vliegt. "Binnen vier dagen kan Alitalia zijn vergunning kwijt zijn, mocht het geen oplossing voor de problemen kunnen vinden".

Eigen schuld, dikke bult
De tijd begint te dringen voor Alitalia, dat vorige week al vluchten moest schrappen wegens betalingsmoeilijkheden en stakingen. Air France-KLM wilde Alitalia dit voorjaar overnemen, maar volgens toenmalig kandidaat-premier Berlusconi en de vakbonden kon een overname ook zonder een reorganisatie plaatsvinden.

Berlusconi
De nieuwe premier van Italië, Berlusconi, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne dit voorjaar nog dat hij er persoonlijk voor zou zorgen dat iedere Alitalia medewerker zijn baan zou houden. Een groep investeerders zou de noodlijdende vliegmaatschappij onder zijn hoede nemen.

Air France-KLM
Air France-KLM werd afgelopen voorjaar na langdurige onderhandelingen over een overname de deur gewezen door de vakbonden. De Frans-Nederlandse branchegenoot wilde Alitalia overnemen onder de voorwaarde van een  reorganisatie ten koste van 2100 banen. De werknemers van Alitalia wilden echter geloven dat Berlusconi hen zou redden.

Overname
De Italiaanse regering kondigde in juli aan dat er eind september een einde aan alle onzekerheid zou komen. “Dan worden de namen van de investeerders die Alitalia gaan redden bekend.” Dit blijkt zoals verwacht onzin.

Lees ook:Berlusconi belazert de Italiaanse kiezer
Lees ook:Chaos breekt los bij Alitalia
Lees ook:Italiaanse praktijken in…Italië!
Lees ook:‘Amerikaanse aanpak crisis is weg naar de hel’
Lees ook:Boete en aangifte AFM voor Easy Life

2 reacties op “Alitalia: eigen schuld, dikke bult

  1. Francesca

    Er waren destijds heel veel werknemers bij Alitalia die heel graag overgenomen werden door KLM-AIRFRANCE…Helaas waren ook toen de bonden tegen inclusief een klein groepje mensen van Alitalia…Dezelfde mensen die ook nu stonden te juichen dat het plan NIET door ging. Er is zelfs een handtekeningen actie van de medewerkers van Alitalia geweest om aan te geven dat Air France hun enigste redding was….De rest weten …Mijnheer Berlusconi zou er persoonlijk voor zorgen dat Alitalia in Italiaanse handen zou blijven….En nu? Staan alle medewerkers straks op straat!!!
    Dankzij de vakbonden en het groepje van ong 1000 medewerkers die staan te juichen op straat!!!! Mocht er toch een reddingsplan op de proppen komen dan hoop ik dat deze mensen hun baan verliezen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Whapetexcet

    Good article, good looking weblog, added it to my favorites.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.