DNB helpt Nederlandse spaarders in IJsland

Icesave er met uw centen vandoor?Nederlandse spaarders raakten in paniek toen bleek dat het moederbedrijf van Icesave, Landsbanki, onder overheidscuratele werd gesteld. Het overboeken van tegoeden verliep daarna moeilijk of lukte in zijn geheel niet. De Nederlandse Bank probeert nu rust te creeren. Spaarders willen echter overgaan tot beslaglegging als Icesave de website niet toegankelijk maakt.

De Nederlandse Bank (DNB) heeft besloten om de spaartegoeden van Nederlandse spaarders in IJsland, dus ook die bij Icesave, te garanderen tot 100.000 euro. Feitelijk gezien hoeft een spaarder zich dus geen zorgen te maken. De garantie neemt overigens niet weg dat voor de eerste 20.887 euro moet worden aangeklopt bij de IJslandse centrale bank.

Procedure

Mocht Icesave inderdaad niet meer kunnen voldoen aan zijn verplichtingen dan zou een brief naar de IJslandse centrale bank voldoende moeten zijn om tegoeden te kunnen claimen. Binnen drie maanden moet de centrale bank dan uw geld terugstorten. Enige risico is dat IJsland failliet gaat, maar de kans hierop is uiterst gering. Diverse Scandinavische landen hebben al aangegeven garant te willen staan voor het eiland.

DNB is op dit moment in gesprek met de IJslandse autoriteiten om te bekijken hoe claims van Nederlandse spaarders zullen worden afgehandeld, mocht het zo ver komen.

Beslaglegging

Spaarders van Icesave dreigen inmiddels met beslaglegging op de activa van Icesave Nederland en rekeningen-courant bij andere banken. Wanneer Icesave de website vandaag voor 12.00u niet toegankelijk maakt dan wordt het dreigement omgezet in actie. Spaarders zijn benauwd omdat de telefonsiche helpdesk onbereikbaar is en de site niet of nauwelijks opgeroepen kan worden. De beslaglegging zal worden uitgevoerd door het Nationaal Incasso Bureau (NIB). Beleggen.blog zal proberen in contact te komen met het bureau en om meer informatie vragen.

Engeland

In Engeland is de situatie iets anders. In de algemene voorwaarden staat dat Icesave de tegoeden voor 60 dagen mag bevriezen. Dat Engelse spaarders nu niet bij hun geld kunnen is vervelend, maar conform de regels. In Nederland is deze passage geschrapt uit de voorwaarden wat betekent dat u ten allen tijde bij uw geld moet kunnen. Een storing van de website kan natuurlijk voorkomen bij piekmomenten, maar lang zou dit niet mogen duren.

Lees ook:Nog meer problemen in IJsland
Lees ook:Bos voert druk op IJslandse overheid op
Lees ook:DNB start betaling spaarders Icesave
Lees ook:Icesave in Nederland traag, in Engeland dicht
Lees ook:IJsland zal verplichtingen nakomen

12 reacties op “DNB helpt Nederlandse spaarders in IJsland

  1. wilbert

    Zag op een Engelse site dat IJsland recent een wet heeft aangenomen die het mogelijk maakt om de bankgarantie in kronen te betalen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. robert

    Mmm dat klinkt niet erg positief, daar de munt een flinke waardedaling heeft doorgemaakt. Pluspuntje is dat de Kroon inmiddels aan de euro is gekoppeld. Afwachten dus. Ik probeer in contact te komen met NIB.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Esther

    Als de site om 12.00u wel toegankelijk is kan ik nog niet bij mijn spaargeld, want ik heb mijn inlogpas nog niet ontvangen. Toen ik gisteren belde zei de dame van de klantenservice dat dit wel kan duren tot eind volgende week? Wat moet ik doen? Ik wil niet maar afwachten tot Icesave eindelijk mijn “veiligheidspas” toestuurt..

      /   Beantwoorden  / 
  4. Reg

    waar hebben jullie je claim al neergelegd, ik wil ook graag mijn geld terug,trouwens mijn zus ook die heeft haar zuurverdiende centjes ook op icesave staan en heeft ze weer binnenkort nodig.

    reg

      /   Beantwoorden  / 
  5. Suzanne

    Wij hebben ruim 5,5 jaar lang heel hard gewerkt en op elke cent gelet om te kunnen sparen voor een wereldreis. Nu hebben we eindelijk het geld bij elkaar, hebben we allebei onze (vaste) baan opgezegd en is het eindelijk echt bijna zover. Maar omdat we sinds een maand al ons geld op een Icesave spaarrekening hebben gezet, lijkt het erop dat onze droom in duigen valt.
    Als we ons geld terug zouden krijgen, hoelang zou het dan maximaal kunnen duren voordat we ook daadwerkelijk weer bij ons geld kunnen?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Wouter Bos

    Een wereldreis in 2012 dan maar?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Karel

    Even zo’n 32.000 Euro netto cashen per hoofd van de bevolking. Lekker genieten wordt dat! Ze hadden al de hoogste koopkracht van Europa aan het begin van dit jaar. Nu zeker… Mooie oplichting en knap gespeeld van ze. Maar wij mogen dokken.

      /   Beantwoorden  / 
  8. l.jansen

    hallo ester, ik heb ook geld gestort op ice
    save, en heb mijn veiligheidspasje ook niet
    ontvangen. dus als ze straks naar spaar
    tegoed vragen , kan ik het via mijn rekening
    van icesave niet inzien.
    maak ik wel kopieen van mijn tegenrekening

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.