Bos voert druk op IJslandse overheid op

Icesave en Landsbanki beide faillietGisteren is duidelijk geworden dat het moederbedrijf van internetspaarbank Icesave, Landsbanki, niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen. Voor spaarders betekent dit dat zij niet langer bij hun geld kunnen en nu bij ondermeer de IJslandse overheid moeten aankloppen voor het terugkrijgen van hun geld. Minister Bos wil de IJslanders aan hun contract houden.

In principe moet elke spaarder de eerste 20.000 euro van zijn spaartegoed teruggestort krijgen van de centrale bank van IJsland. In principe geen probleem, ware het niet dat het land zelf vrijwel failliet is. Toch vindt Bos dat het land moet voldoen aan de verplichtingen die het is aangegaan met De Nederlandse Bank. Voordat Icesave namelijk actief mocht zijn in Nederland heeft zij toestemming gekregen van DNB. Voor DNB heeft de IJslandse overheidsgarantie waarschijnlijk een cruciale rol gespeeld.

Druk

Waar de Britse regering inmiddels heeft besloten om de Engelse spaarders tegemoet te komen door de verplichting van de IJslandse centrale bank over te nemen, weigert Nederland dit vooralsnog te doen. Bos c.s. meent dat zij hiermee de druk op IJsland wegnemen om te voldoen aan hun verplichtingen. Saillant is dat de IJslandse centrale bank de eigen inwoners wel schadeloos zal stellen. Bos vindt dat de overheid dit dan ook moet doen voor buitenlandse spaarders.

Deaandeelhouder.nl

Lees ook:IJsland zal verplichtingen nakomen
Lees ook:Nog meer problemen in IJsland
Lees ook:Nederland financiert schuld Icesave voor
Lees ook:DNB helpt Nederlandse spaarders in IJsland
Lees ook:Icesave gooit handoek in de ring

4 reacties op “Bos voert druk op IJslandse overheid op

  1. wilbert

    Volgens mij ontkomt Bos er niet aan om ook die eerste 20d te garanderen. Wat denken jullie, zou hij niet gewoon alle klanten kunnen laten overnemen door Fortis? Dan heeft die bank er weer een aardige buffer bij, en dat is veel gunstiger dan al dat geld (van 20 tot 100d.) gewoon op onze rekeningen te storten. En dan heeft de PvdA straks extra kiezers d’rbij!

      /   Beantwoorden  / 
  2. icesaveme

    NAV “Voordat Icesave namelijk actief mocht zijn in Nederland heeft zij toestemming gekregen van DNB. Voor DNB heeft de IJslandse overheidsgarantie waarschijnlijk een cruciale rol gespeeld.”
    het volgende:

    Afgelopen maanden (vanaf begin juni) heeft Icesave 1.6 miljard euro opgehaald in Nederland bij 120.000 spaarders onder het motto transparante bank, zonder kleine lettertjes en snelle bijzinnetjes (herinner je het radiospotje nog?!). In dezelfde periode (echter vanaf begin dit jaar al gestart) heeft Icesave bij de Britten (300.000 mensen) waarschijnlijk zo’n 4 miljard euro opgehaald. Maw met minimaal 5.6 miljard in kas is de tent failliet gegaan!, dat betekent dat toen ze begonnen met werven van spaarders in UK en NL het er al niet best voor stond met de landsbanki (owner Icesave), Icesave heeft dus uit nood spaargeld van niets vermoeden burgers geworven.
    Welke toezichthouder heeft in april/mei zitten slapen toen Icesave een licentie aanvroeg om hier centjes te mogen werven?
    Welke journalist duikt hier in?
    De club (landsbanki) was toen al niet echt solvabel (lees 8% cash tov haar uitstaande vermogen) danwel stond op het punt om toevallen!

    De krediet crisis in een notendop:
    Bankbazen boeven, Toezichthouders slapers, Amerikanen dromers (americandream), Beurshandeleren ratten , gewone burgers slachtoffers

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ik

    Een gekke wereld.

    Als je gaat gokken kan het je veel geld kosten, ook deze spaarders gokte op een hogere rente dan weet je dat je een risico neemt. Maar nu kunnen wij (de niet spaarders bij Isecave) er aan mee betalen belachelijk
    toch. Als in de problemen kom omdat ik mijn
    geleende geld niet kan terug betalen wie helpt mij dan?

    Als gokt moet jke zelf op de blaren zitten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. NL

    Nou ‘Ik’ het kan wel wat minder: gokken voor 5.25%, laat me niet lachen! (1% meer dan EU rente) als men wil gokken moet men naar de beurs, dat moge duidelijk zijn. Sparen=Sparen, met een garantie, die wordt ook waar gemaakt door IJsland en Nederland, het is gewoon een contract wat is gesloten.(deposito garantie = een verzekering waarvoor je de spaarder betaalt, anders zou men 6.25% rente krijgen ;-) ) Een wees niet bang ‘Ik’, je zal er niet aan mee betalen, en geen boterham minder om eten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.