Aandelen ‘historisch gezien’ helemaal niet goedkoop

Pimco, de grootste obligatiebelegger van de wereld, adviseert voorlopig weg te blijven bij aandelen, die `historisch gezien` helemaal niet goedkoop zijn.

Er lag deze week een persbericht van Pimco in mijn inbox. De grootste obligatiebelegger van de wereld gaf een nieuwe US Credit Perspectives, waarin het een toekomstvisie presenteert, uit. Onderzoeker Mark Kiesel heeft een aantal trends ontwaard en geeft enkele adviezen.

De hoofdpunten
Zorgvuldig geselecteerd hoogwaardig krediet biedt op dit moment aanzienlijke waarde aan de top van de kapitaalstructuur, en in potentie een superieur, voor risico’s gecorrigeerd rendement in verhouding tot aandelen.

Hoewel de aandelenmarkt aanzienlijk is gedaald in de afgelopen maanden, zijn aandelen historisch gezien niet per se ‘goedkoop’. En nog belangrijker: het is niet waarschijnlijk dat aandelenkoersen zullen herstellen voordat de kredietmarkten herstellen, vooral gezien het oplopende risico van deflatie, de aanhoudende onthefboming op de financiële markten en de economische onzekerheid.

Strategie Pimco
“Met credit spreads van +534 basispunten en rendementen van ongeveer 8% op investment grade bedrijfsobligaties, zijn we selectief gaan investeren in obligaties met kredieten van hoge kwaliteit die het dichtst bij het handvat van de paraplu van het overheidsbeleid zitten. Daartoe behoren banken en niet-bancaire financiële instellingen die rechtstreekse kapitaalinjecties krijgen,”zo schrijft Pimco.

“De obligaties van deze bedrijven, die doorgaans een lage AA-waardering tot een hoge A-waardering hebben, hebben een rendement van 8% à 12%. Dat komt neer op een aanzienlijke waarde en een aantrekkelijk risico/rendementsprofiel versus aandelen in het huidige economische klimaat.”

Toekomst
Kiesel betoogt dat de economische neergang in het voordeel werkt van beleggers die geld uitlenen, niet van degenen die bezitten, aangezien activa op dit moment minder waard worden. Het is zodoende nu interessanter om je geld te parkeren in  veilige obligaties met een hoog rendement, dan direct in aandelen van bedrijven.

Lees -hier- het volledige artikel Credit Now, Equities Later.

Lees ook:Profiteren van de kredietcrisis
Lees ook:Een kostbare misvatting
Lees ook:De zwendel van Merrill Lynch en Citigroup
Lees ook:Bill Gross: ‘Rente moet naar 1 procent’
Lees ook:Amsterdamse beurs hoger van start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.