ASML en DSM in de problemen

Beide ondernemingen hebben steun nodig van personeel danwel overheid teneinde een moeilijke periode te overleven. ASML deed een beroep op de werktijdverkorting van de Staat, DSM stuurt zijn personeel kort met verplicht verlof.

ASML
De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML komt in aanmerking voor werktijdverkorting. Het FD schrijft vandaag dat het ministerie van Sociale Zaken dit heeft toegekend voor 1.100 van de 7.000 werknemers. Bedrijven kunnen een beroep doen op de maatregel als ze in twee maanden meer dan 30 procent omzetverlies hebben geleden ten opzichte van voorgaande maanden.

Terugval
Vakbonden FNV en De Unie weten het FD te vertellen dat ASML in september en oktober te maken heeft gehad met een fors terugval van de omzet. ASML meldde eerder dat de omzet in het vierde kwartaal 24 procent lager uit zou komen dan de omzet in Q3.

Beroep
De steun aan ASML komt niet onverwacht. Op 27 november vroegen diverse technische ondernemingen als Philips, ASML en NXP de Staat reeds om hulp. ASML kondigde tevens deze week aan dat het verwacht dat enkele afnemers zullen omvallen wegens het slechte economische klimaat.

DSM
DSM heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over een verplicht verlof van het personeel. Het chemieconcern stuurt het gros van zijn werknemers in december 10 dagen naar huis wegens een gebrek aan orders, zo zei een woordvoerder vandaag tegen Dow Jones.

Werktijdverkorting
DSM zou een eventuele aanvraag van werktijdverkorting nog bestuderen. Voorlopig hoopt de onderneming dat deze maatregel afdoende is.

Lees ook:Chaos breekt los bij Alitalia
Lees ook:Berlusconi belazert de Italiaanse kiezer
Lees ook:Pensioenen Shell onder druk
Lees ook:Amsterdamse beurs licht hoger van start
Lees ook:Unilever topman verdient ruim 4 miljoen euro

Eén reactie op “ASML en DSM in de problemen

  1. Esther Wittenberg

    Hoi,
    Ik werk voor NRC Handelsblad en ben op zoek naar mensen die als gevolg van de kredietcrisis hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen. Wij willen drie mensen een half jaar volgen en in dat half jaar drie keer portretteren om te laten zien welke gevolgen de crisis voor gewonen mensen heeft. Wie helpt mij verder?
    Groet,
    Esther Wittenberg

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.